Filmen kan lösa gåtan

NYHETER

Nu kontrollerar polisen övervaknings- kameror

1 av 5 | Foto: MÖRDAD Jan-Ola Byström blev bara 34 år.

TALLINN

I en snöslaskig gränd i Estland knivskars 34-årige Jan-Ola Byström till döds.

Mordet inträffade nära polisens högkvarter och det estniska inrikesministeriet. I området finns flera övervakningskameror.

Polisen undersöker nu om mördaren finns på bild.

Från de medeltida husfasaderna i gamla stan i Tallinn vajar landets blå-svart-vita flagga. Det är Estlands nationaldag och alla butiker är stängda.

Iskalla vindar blåser genom kullerstensgränderna.

Här, på en mörk bakgata, hittades Jan-Ola Byströms döda kropp vid sextiden i lördags morse.

Polisens tekniker har finkammat platsen och letat efter mordvapnet, fotavtryck och andra spår. Men hittills har polisen dåligt med ledtrådar.

- Offrets fickor var tomma och han hade inga värdesaker. Vi tror att det rör sig om ett rån, säger Indrek Raudjalg.

Jan-Ola Byström mördades förmodligen på den plats där han hittades.

- Den stora frågan som vi vill ha svar på är om han träffade gärningsmännen där eller tidigare under kvällen på en annan plats, säger Indrek Raudjalg.

Han dog genast

Överfallet mot Jan-Ola Byström gick snabbt. Han fick halsen avskuren och dog sannolikt inom några sekunder. På kroppen fanns inga skador som tyder på att han försökt kämpa emot, enligt estniska medier.

Polisen sätter nu sitt hopp till övervakningskamerorna i området.

Gatorna kring mordplatsen är välbevakade. Bara ett par kvarter längre bort ligger Estlands inrikesministerium samt polisens högkvarter, inrymt i den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB:s gamla lokaler.

- Vi är optimistiska och tror att vi kan lösa mordet, säger Indrek Raudjalg.

Efter Sovjetunionens fall ökade de grova våldsbrotten dramatiskt i Estland. 1996 begicks 365 mord och 300 personer försvann. Sedan dess har det skett en kraftig minskning av antalet mord.

Tallinn är med sina 400 000 invånare numera en ganska fredlig stad.

- Det händer en del rån men de får aldrig så här tragisk utgång, säger Anders Ullénius, som är rikskriminalens sambandsman i Estland.

Få utlänningar mördas

De senaste åren har ett fåtal utländska medborgare mördats i Tallinn.

I april 2001 sköts en italiensk affärsman ihjäl. Hans exfru hade anlitat torpeder som dödade mannen. Fallet behandlas nu i domstol.

I december 2000 sköts en holländsk affärsman till döds. Det tog lång tid för polisen att hitta kroppen som hade gömts i en skog. Gärningsmännen dömdes till långa fängelsestraff.

Andreas Harne