Hon kan ha tjänat miljoner

NYHETER

Teresa Lilius kan ha blivit miljonär på sexhandeln med unga estniska flickor i Sverige.

Polisen har beslagtagit över 600 000 kronor och sju bankkort.

Vid gripandet hade hon också 20 biljetter till Tallinn i sin plånbok.

Foto: KVINNORNA HÄMTADES I ÖST Teresa Lilius hade tjugo biljetter till Tallinn på sig när hon greps. Det var där kvinnor som Maria, på bilden, hämtades till bordellerna i Bergshamra utanför Stockholm.

Åtminstone 35 olika flickor har jobbat i hennes bordeller. De flesta flickor har förts hit från Estland och bara fått en bråkdel av pengarna från sexhandeln.

Aftonbladet kunde avslöja hennes verksamhet redan 2000 och har sen dess skrivit om bordellerna upprepade gånger.

Först i början av december förra året slog polisen till mot sexhandeln.

Teresa Lilius har de senaste åren levt ett liv i överflöd. Hon har köpt två bostadsrättslägenheter, en ny motorcykel, har sommarställe i Estland och feta bankkonton.

På hennes konto i JP-bank fanns 476 011 kronor, på postgirokontot 43 139 kronor och i kontanter hade hon 119 636 kronor och närmare 10 000 kronor i utländsk valuta.

Kammaråklagare Hans Ihrman har begärt kvarstad på kontanter och värden för närmare 2,1 miljoner kronor - pengar som senare kan bli utmätta i samband med skadestånd till alla unga flickor som har utnyttjats i människohandeln.

Sexleksaker i beslag

Aftonbladet har grans-kat polisens beslagsprotokoll och när Lilius greps bar hon på tre mobiltelefoner, sju bankkort och tjugo biljetter till Tallinn.

I hennes ena bordell i Bergshamra beslagtogs en dator, sex mobiltelefoner, kondomer, glidsalvor, sexleksaker, en dildo, en piska och en rad fotografier.

I den andra bordellen fanns tre datorer.

Polisen har också beslagtagit ett elmanövrerat lås till ytterdörren som Teresa Lilius kan ha använt för att flickorna inte ska kunna gå ut när de själva vill.

Teresa Lilius sitter i dag häktad som misstänkt för människohandel för sexuella ändamål, alternativt grovt koppleri.

- Utredningen avslutas den här veckan och sen ska försvaret få möjlighet att ta del av den. Jag kommer sannolikt att väcka åtal om två veckor, säger kammaråklagare Hans Ihrman.

Richard Aschberg