Skrattmatchen stad för stad

NYHETER

Hur glada är folk i din stad?

Aftonbladets reportrar log mot 100 personer i varje stad. Gensvaret varierade.

Siffrorna visar hur stor andel i varje stad som log tillbaka respektive behöll sin mulna vardagsmin.

Första procentsiffran visar antalet leenden - den andra antalet sura miner.

Luleå

17% 83%

En viss norrländsk kärvhet utmärker Luleå på vintern.

– Solen skiner, det är varmt och helg. Folk borde kosta på sig ett leende, säger Suzanne Stigsdotter, 36, och Lars-Åke Sörbrandt, 47.

Piteå

67% 33%

Stans slogan är Pite dansar och ler. Sen gör väl palten sitt till. Stan har världens enda paltzeria. Där ler dom också. Tomas Lundmark, 19-årig arbetslös och frisören Anna Svärdsudd gillar stan. Skälet:

– Det bor anmärkningsvärt trevligt folk i Piteå. Palten gör oss lyckliga.

Skellefteå

50% 50%

Vinterkräksjukan härjar i Skellefteå.

– Det kan vara ett skäl till att ni inte mött fler glada människor, säger läkaren Ilse Brännström.

Hennes dotter Tina, 24, och pojkvännen Kim Lundkvist, 23, tror att en del av den (manliga) surmulenheten kan förklaras med att det finns för lite tjejer i stan.

Umeå

63% 37%

Studentstaden Umeå är ung, vital och trevlig. Folk ler och nickar mot en besökare som om man nästan vore en gammal bekant.

– Vänta bara till våren, då blir vi ännu gladare, säger Evelina Lundholm, 16, Frida Ljung, 16, och Pontus Perstrand, 17.

Örnsköldsvik

61% 39%

Foppas hemstad sjuder av självförtroende. Det är hyfsat gott om jobb och många slipper flytta. Vi ser många leenden på gatorna och de är inte bara riktade mot oss. Fotbollsförsäljaren Peter Engström, 36, är ute med sin grabb Linus, snart 2 år, en typisk Ö-viksbo?

– Han skrattar jämt, säger pappa Peter.

Härnösand

78% 22%

Alla verkar flina i Härnösand. Till en viss del kan det nog förklaras av studentfestivalen Snö 6.

– Den glädje vi skapat i stan kommer att hålla i sig ett halvår, minst, säger Anders Lindberg, som firar med kompisarna Mikael Nordlander, Karolina Kolanovska och Daniel Axelsson.

Sundsvall

64% 36%

Kommunalarna demonstrerar för högre löner och det är bröllopsmässa i stan. Vissa har skäl att vara glada, andra inte.

Sten-Olov Pettersson, 55, och hans kompis Lars Svedin, säljer bingolotter på torget. Försäljningen går trögt. Som alltid när det är schlagerfestival på gång.

– Men det hjälper inte att stå och deppa, säger Lars Svedin och garvar.

Hudiksvall

41% 59%

Vi hade väntat oss mer av Glada Hudik. Leyla Värttö, 12, och Jessica Nilsson, 11, har åkt in till stan från Forsa (i samma kommun).

– Det är ganska grått i Hudik. Inte finns det väl så många glada människor där heller. Åk till Forsa i stället, där är det glatt!

Söderhamn

23% 77%

Stan har blivit av med sjukhuset, flygflottiljen och massor med industrijobb. Att folk inte ler överdrivet mycket är förståeligt.

– Det går utför med allt, man kan väl bara skratta åt eländet, säger Magnus Gustavsson, 32, och hans kompis Claes Ejsmar, 22.

Gävle

37% 63%

Kan det vara nåt slags storstadskomplex? Gävle är en kul stad. Men vi möter färre leenden än vi förväntat oss. Å andra sidan har många roligt tillsammans. Som Anette Karlsson, 34, och hennes man Johan, 42.

Uppsala

37% 63%

De glada studenterna i studentstaden lyser med sin frånvaro och Uppsala ger oss ett ganska ljummet intryck.

– Uppsala är en ganska bra stad. Lagom stor, säger Anette Alvindsson.

Västerås

31% 69%

Att ta ögonkontakt är ganska enkelt i Västerås. Men det är inte lika lätt att locka fram ett leende hos folk.

– Det är väl rätt okej här i Västerås, kommenterar Conny och Michael Wahlstedt.

Eskilstuna

42% 58%

De allra flesta föredrar att inte möta ett leende ansikte, utan tittar bort.

– Men det här är en glad stad, tycker i alla fall jag, säger studenten Caroline Vikner som var en av dem som log tillbaka.

Stockholm

28% 72%

Fotgängarna i Sveriges huvudstad är väldigt svåra att få kontakt med.

– Stockholm är en ganska dyster stad, säger Brigitte Hedreul som är ute med dottern Melanie Thessén Hedreul och Isabelle Mouchet.

Södertälje

21% 79%

Det råkalla vädret kan ha påverkat Södertäljebornas humör denna dagen. Men pensionären Barbro Larsson, 73, ler tillbaka.

– Jag tycker Södertälje är en glad stad. Är man glad och ler, så ler folk tillbaka.

Örebro

66% 34%

Ett solskensleende möter en leende reporter i nästan varje gathörn.

– Jag har alltid trivts fantastiskt bra i Örebro, säger Sigun Sjöberg med kompisarna Lotta Jansson, Hames Öhnander och Åsa Palm.

Norrköping

34% 66%

En kall dag i Norrköping. Ändå bjuder många på ett leende tillbaka. Polismannen Roland Fagrell, 64:

– Norrköping är det bästa som hänt mig. Här har jag hittat min fru, mitt jobb, ja allt.

Skövde

18% 72%

Skövde kanske inte har sin bästa dag. Shopparna i centrum håller emot onödigt mycket. Viss förvirring kan vara bidragande orsak. Men dom som vågar besvara våra leenden gör det med den äran.

Uddevalla

49% 51%

Här får man en bonus av de invånare som ler tillbaka: De säger också hej till en. Men Fredrik Markbrant, 31-årig kock har gjort en iakttagelse:

– Jag tycker att klimatet i Uddevalla har blivit kyligare.

Linköping

28% 72%

Lite trögt känns det allt i Linköping. Ingen riktig respons. Flykt i steget, jäktade miner. Männen något mulnare än kvinnorna. Plus för ett par mogna damer med shoppingvagn – riktigt varma leenden.

Hjo

35% 65%

Gott humör i den goda staden Hjo – bland äldre gentlemän. Ystra gnägg och eleganta bugningar. Damerna något mera reserverade till leenden från okända. De trevligaste jepparna håller till vid fiskaffären i hamnen.

Göteborg

60% 40%

Det är strålande sol och sex göteborgare av tio ler tillbaka. Gladast är föräldrar med barnvagn och hundägare. Michael Sommerville, 50, fitness-instruktör, Göteborg, kommenterar:

– Folk är deprimerade när det är kallt och mörkt på vintern. Det är stor skillnad jämfört med Kalifornien som jag kommer ifrån.

Borås

11% 89%

Hå hå, ja ja, så visset det kan va. Boråsarna verkar inte vara på festhumör och svarsleendena sitter hårt inne. Anledning okänd. Bonuspoäng dock för några riktigt fnittriga tjejer som bjuder på smittande skratt nästan oprovocerat.

Jönköping

53% 47%

Jodå, Jönköping har vuxit som glädjestad. Men än är det en bit kvar till det riktigt frejdiga. Minerna kunde varit något mera uppåt, inte minst männen borde våga mera. Men visst lossnar det dessemellan: några riktiga is-

lossarsmajl lyckades vi

sno åt oss på Barnarpsgatan.

Växjö

50% 50%

Måste påpekas direkt att de som kostar på sig att le tillbaka gör det med absolut bravur. Stora rejäla hästgarv. Tack för dom! I övrigt tvingas vi rapportera om en viss småländsk snålhet vad gäller att bjuda på sig.

Kalmar

62% 38%

Sommarstaden Kalmar sköter sig hyfsat också vintertid. Mungiporna hyggligt beredda för uppåtläge, även om en del kvinnor ser lite oförstående ut. Männen verkar mest ystra

Hässleholm

19% 81%

Här sliter man inte på smilgroparna i onödan.

– Hässleholmarna är trevliga om du bemöter dem på rätt sätt.

– Du får tillbaka det du själv ger, säger Johanna Sanderling, 14, och Christoffer Åkesson, 18.

Kristianstad

22% 78%

Här är det sällsynt med spontana leenden. Några av dem som ler varmt tillbaka mot vår reporter visar sig vara tyska turister.

– Man får flest leenden om man går med en barnvagn eller har en hund i koppel, säger Märta Henning, 27, och Sarah Nilsson, 34.

Malmö

16% 84%

Här bemöts omotiverad vänlighet med skepsis och misstänksamhet.

Valdrin Havalli, 19, Kasim Antonio, 18, och Krystian Affek, 19, tycker att Malmö är en tråkig stad.

– En gång var det en busschaufför som sa godmorgon till alla passagerare. Då ringde någon polisen eftersom de trodde han var full, berättar Kasim Antonio.

Lund

27% 73%

Gladaste staden i Skåne i varje fall. Lund är ju också känt för studentspex och karneval vart fjärde år.

– Lund är en glad stad, men mycket beror också på hur du är själv. De är vänligare här än i Stockholm, där jag också har bott, säger Eva Kirsebom.

Helsingborg

23% 77%

Sundets pärla Helsingborg borde vara lite vänligare än så här.

– Jag tycker Helsingborg är en glad stad med vänliga innevånare. Eftersom jag har bott i olika städer i hela Sverige har jag lite att jämföra med, säger Charlotta Rooz med sonen Trolle, 6.

Trelleborg

20% 80%

Trelleborg är utnämnd till en av Sveriges tråkigaste städer och det är ju inget att skratta åt.

– Om Trelleborg är en glad stad? Nja, lite halvt kanske. De flesta är väl ganska vänliga, säger Daniel Jeppsson, 18, och Therese Johansson, 18.

Ystad

21% 79%

Samma nedslående resultat som i de flesta andra skånska städerna. En del ser nästan aggressiva ut när man ger dem ett vänligt leende.

– Jag tycker i alla fall Ystad är en glad stad, den absolut gladaste i Sverige, säger Sofia Walters, 26, glatt.

Aftonbladets leende team

Johan Bratt, Foto: Kai Rehn, Ebba von Essen, Foto: Krister Hansson, Per-Ola Ohlsson, Kerstin Danielsson, Foto: Thomas Johansson, Niklas Ylinenpää, Foto: Jerker Ivarsson, Fatima Johansson, Foto: Jan Johannessen, Foto: Urban Andersson, Svante Lidén