De betalade 80 000 för att komma hit

1 av 4 | Foto: ETT EGET HEM Egentligen skulle familjen dela lägenhet med många andra asylsökande. Men eftersom hustrun Mefaze mått mycket dåligt efter flykten från Baku i Azerbajdzjan fick familjen flytta in i en egen tvåa i Degerfors den 7 juni. Nu mår hon lite bättre
NYHETER

Den 14 april lämnade Musljum, 36, och Mefaze, 28, tillsammans med barnen Arso, 9, och Kamuran, 8 år, hastigt sitt lilla hus i staden Baku i Azerbajdzjan.

Sista biten åkte de instängda i en lastbil för kyld frukt och nu pekade chauffören ut åt vilket håll de skulle gå för att komma till Carlslunds flyktingförläggning.

– Fåglarna sjöng och solen sken när vi klev ut ur lastbilssläpet. Det var mycket vackert. Men vi frös efter dagar och nätter med kyltransporten och vi hade inte ätit på två dagar, säger Mefaze.

Andra dagen i Sverige sökte de asyl. De fotograferades, man tog deras fingeravtryck, de fick berätta varför de flytt, hur resan gått till och de informerades om asylprocessen i Sverige, vilka rättigheter och skyldigheter som gäller.

Efter fyra dygn på flyktingförläggningen har det unga paret från Azerbajdzjan hämtat sig något efter den långa kylrumsresan. De pekar ut genom fönstret och försäkrar att det nya landet är lika vackert som det de just lämnat, kanske för alltid.

De betalade 80 000 kronor till smugglare. Någonstans i Europa var destinationen.

– Vi gissade på Tyskland, säger Musljum.

När Mefaze också vill säga något om resan kommer tårarna:

– Vi var rädda hela tiden. Helst ville vi lämna barnen hemma och hämta hit dem senare. Men vi vågade inte åka utan dem.

Familjen från Baku säger att de inte hade något annat val än att ge sig iväg hals över huvud. Mefaze gråter hela tiden när tolken översätter ord för ord:

– De ... dödade ... min mamma ... två dagar ... innan ... vi flydde.

Musljum inflikar att han suttit i fängelse flera gånger för att han var politiskt aktiv och att han älskar sitt hemland och aldrig skulle flytt om han inte varit tvungen.

– Jag hade ett bra och välbetalt jobb som elektronikingenjör. Barnen var duktiga i skolan. Vi bodde i ett hus med fyra rum.

Här i Sverige delade de ett rum med plats för fyra sängar och de tre väskor som rymde deras ägodelar.

– Vi tror att det svenska folket ska hjälpa oss till en framtid här, säger Musljum högtidligt.

Det finns undersökningar som visar att bara en av tio flyktingar klarar att försörja sig själva efter tre år i Sverige.

– Vi hittar nog jobb. Vi är aktiva människor.

Drygt två veckor efter ankomsten till Sverige flyttas familjen till ett trevåningshus i Karlskoga. Fyra rum och kök att dela med fyra asylsökande från Ukraina.

– Min fru är dålig i nerverna. Nu har vi med hjälp av ett läkarintyg blivit lovade en egen lägenhet, säger Musljum.
Dagarna blir långa så vi har skaffat böcker på svenska och börjat lära oss så smått på egen hand

Dit flyttades familjen den 7 juni.

Varje månad får de 5 820 kronor. Det ska räcka till allt utom bostaden, som är gratis. Arso och Kamuran äter gratis lunch i skolan där de går i en särskild klass för icke svensktalande. Musljum och Mefaze väntar ännu på sina svensklektioner.

– Dagarna blir långa så vi har skaffat böcker på svenska och börjat lära oss så smått på egen hand, säger Musljum.

Fakta: Svenska för invandrare är bara tillåtet för den som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige.

Efter den första intervjun i Solna har de inte haft någon kontakt med Migrationsverkets handläggare.

Musljum låter lätt uppgiven när han berättar hur snacket går bland andra asylsökande: det kan ta hur lång tid som helst, ett halvår, kanske ett år...

– Ovissheten är jobbig, säger han. Andra från Azerbajdzjan har fått negativt besked. Men när jag tänker på vad vi varit utsatta för tänker jag att Sverige bara inte kan skicka oss tillbaka till Baku.

Är det värt denna ovisshet, dessa år av oro? Så många tycker det, så många anser att de inte har något annat val.

Familjen flydde från Azerbadjan

Maria Trägårdh, Bo Lidén