"Jag höll på att svimma"

NYHETER

Göran Persson fullföljde talet - trots sina svåra smärtor

1 av 2 | Foto: LARS ROSENGREN
NÄRA ATT AVBRYTA TALET Göran Persson uthärdade smärtorna och fullföljde sitt premiärtal i Almedalen - men han var mer dämpad än vanligt. I går berättade Aftonbladet om Göran Perssons cykelolycka där han bröt nyckelbenet.

VISBY

Göran Persson genomförde sitt tal i Almedalen under svåra smärtor.

- Jag höll på att svimma, säger han.

Den stora publiken i kvällssolen anade aldrig hur nära det var att statsministern avbröt sitt tal. Även om Persson var mer dämpad och mindre gestikulerande än vanligt.

- Det känns bra. Men det är skönt att det är över. Jag höll på att svimma alldeles i början av talet och nu behöver jag en bit mat, säger Göran Persson till Aftonbladet.

Han promenerar långsamt tillbaka till hotellet följd av säkerhetsvakter och poliser. Följet tar en omväg för att undvika gruppen sverigedemokrater som portats utanför muren.

Trots uppenbara smärtor tar han sig tid att prata med folk som strosar förbi och låter sig gärna fotograferas med den som vill.

Lisbeth var nöjd

Göran Persson vill inte sätta något betyg på sin egen insats. Däremot prisar han både platsen och publiken.

- Det var en fin kväll, sommarskönt och folkparksstämning bland publiken, säger han.

Han inledde kvällen med att citera sin föregångare Olof Palme. På första bänk satt Lisbeth Palme och berömde Persson efter talet.

- Han klarade sig bra även om han är en annan typ av talare än vad Olof var. Jag är väldigt nöjd med de frågor han tog upp, sa Lisbeth Palme.

Förutom det politiska budskapet pratade Göran Persson även om sin cykelolycka och hur det brutna nyckelbenet och revbenet hämmade honom.

Samtidigt nämnde han att en partivän på resa i Azorerna tack vare Aftonbladets nättidning läst om hans cykelolycka och oroligt ringde för att höra hur det var - med cykeln.

La sig tidigt

Statsministern avslutar kvällen tidigt för att orka med nästa dag. Om han kommer tillbaka nästa år låter han vara osagt.

- Jag vet inte, det är en speciell situation under ett valår, men det som talar för är att Almedalen är en trevlig plats, säger han.

Aftonbladet onsdag:

Jessica Ritzén