3 häktade för styckmordet

NYHETER

De kom till Sverige för att bilda ett mordkommando

Foto: HASSE ROSENTHAL
FORTSÄTTER ATT LETA SPÅR I går häktades tre män från Vitryssland och Estland misstänkta för styckmordet i villan i Täby. Enligt uppgifter till Aftonbladet ingick mordoffret i samma mordkommando som de häktade männen. Deras uppdrag var att mörda Milan Sevo - men något gick snett. I villan i Täby fortsätter polisen jakten på ledtrådar.

Martin, 30, kom från Estland till Sverige för att söka ett jobb.

Det fick han.

Uppdraget: Att leda ett mordkommando.

Målet: Att mörda Milan Sevo.

I går häktades han och två kumpaner för mord. De två kumpanerna Vladimir, 24, och Sergei, 28, misstänks ha mördat och styckat den fjärde medlemmet i mordkommandot förra veckan.

Fastkedjad och vittne

Martin satt då fängslad i ett element i ligans villa i Täby och blev vittne till hur en av gärningsmännen sköt ihjäl deras forne kompanjon med ett flertal skott i huvudet. Sedan styckades kroppen och gjöts in i cement.

Martin, som kom från Estland i början av detta år, var den som skulle leda mordkommandot, sköta logistiken och planerandet av mordet. Själv skulle han inte stå för själva mördandet. Det skulle de övriga männen från Vitryssland sköta.

Ville dra sig ur

Men någonting gick snett. Aftonbladet erfar att Martin fick kalla fötter och ville dra sig ur. Därför hölls han som fånge i ligans högkvarter ute i Täby och blev vittne till mordet.

Det skedde förra onsdagen. Då hade han suttit fängslad i flera dagar. Två dagar senare på fredagen lyckades han lura sin vitryska fångvaktare. Han sa att han var tvungen att besöka den estniska ambassaden i ett passärende. De lät honom gå. Där avslöjade han att han fruktade för sitt liv och berättade om mordet, erfar Aftonbladet.

Alla häktade för mord

Svensk polis kunde utifrån hans uppgifter gripa de två vitryska männen och finna de dumpade likdelarna i ett kärr vid Vaxholm.

- Jag kan egentligen inte säga någonting. De är alla häktade för mord, men en av dem är häktad med den lägre misstankegraden och måste omhäktas nästa vecka, säger vice chefsåklagare Jan Axelsson.

Häktningsförhandlingarna i går skedde under största sekretess i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Alla inblandade har belagts med yppandeförbud. Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar och tingsrätten hemligstämplade såväl männens namn samt vad de var anklagade för. Ingen förutom de misstänkta, deras advokater samt övrig personal från rättsväsendet fick närvara under häktningen.

- Det är exceptionellt. Det enda jag får meddela omvärlden är att min klient nekar till anklagelserna, säger Benneth Johansson, advokat åt den 30-årige estländaren.

Nekar till brott

De två vitryssarna nekar också till brottsanklagelserna.

Den tekniska undersökningen av villan i Täby fortsätter. En del i bevisningen blir också det utlåtande från personalen vid rättsläkarstationen i Solna, dit den mördades kvarlevor har förts.

Alla tre är dömda för brott sedan tidigare.

Alla tre är dömda för brott

Andreas Harne