Persson oroas av finansskandaler

NYHETER

Göran Persson höll tal i Almedalen

VISBY.Skatterevisorerna kan räkna med lönelyft.

  Statsminister Göran Persson utlovade mer pengar till landets skatteförvaltningar vid en pressträff inför Almedalstalet i Visby på onsdagen.

Persson är bekymrad över de amerikanska finansskandalerna i bland annat World Com och Enron.

  - Just nu upplever vi kapitalismens kris, sade Persson när han talade i Almedalen inför åtskilliga tusen personer som samlats i den varma sommarkvällen och med Lisbet Palme på första bänk. Kanske lyckades Persson dra nästan lika många som Palmes gamla toppnotering på 5 000 personer.

  Göran Persson tog upp det omfattande fifflet i amerikanska företag som lett till att "börserna faller fritt och påverkar det svenska pensionssparandet".

  - Vi vill inte uppleva det i Sverige, inte bli överraskade, sade han och presenterade ett paket med åtgärder. Det svenska regelverket, myndighetsstrukturen och de straff som finns ska gås igenom och skatterevisionen stärkas, sade han.

Höjda löner

  Vid sin pressträff före talet utlovade Persson mer pengar till skatteförvaltningar så att de kan behålla kunnig personal.

  - Duktiga skatterevisorer är ohyggligt eftertraktade och jag är inte främmande för att vara med och höja deras löner, sade han.

  Även inom andra sektorer kommer det att behövas lönehöjningar för att kunna locka arbetskraft, tror han. Inom de närmaste fem till tio åren räknar han med successiva löneökningar för bland annat sjuksköterskor, poliser och lärare.

Ingen hjälm

  Göran Persson har tidigare sagt nej till att tala i Almedalen. Han har ansett det vara "ett plågsamt avbrott i semestern".

  Nu tvingades han göra debut med en justerad vänsterarm, efter att ha brutit nyckelbenet i en cykelolycka.

  - Jag kan bara göra gester med högerarmen, men det ska inte tolkas politiskt, skojade han.

  När Persson under dagen blev utfrågad av miljömedvetna barn i Almedalen tvingades han också skuldmedvetet medge att han inte haft hjälm på sig när han cyklade omkull.

Borgerligt utspel

  Några konkreta vallöften hade han inte med sig till Almedalen.

  - Jag vågar inte ställa ut tiotals miljarder till än det ena än det andra, sade Persson och drog paralleller till de borgerliga partiernas rundhändhet.

  - Just nu sitter fyra borgerliga partisekreterare böjda över några glas öl på Wisby hotell och försöka prata ihop sig för att få regera i höst, pular med alla löften, sade Persson och syftade på det gemensamma borgerliga utspel som ska presenteras på fredag i Visby.

  - Det är klart jag blir lite ängslig. Jag har varit med gång och städat upp efter en borgerlig regering, sade han.

  I sitt tal lovade han att de pengar som finns ska användas för skapa rättvisa.

  Viktigast är enligt Persson att se till att de som vårdar sjuka inte själva blir sjuka på jobbet. Han vill också satsa på högre kvalitet på dagis och förskola och på mer kultur. Men det krävs att arbetslösheten kan hållas stången.

Sten Gustafsson/TT , Lillemor Idling/TT