Greklandssemestern räddad för 2 000 svenskar

NYHETER

Leif Pagrotsky fast i Grekland - nås av beskedet via aftonbladet.se

Sent på fredagseftermiddagen kom glädjande besked till 2000 svenska Greklandsresenärer.

Flygbolaget Transjet får börja flyga igen i nästa vecka. Helgens flygningar klaras med inhyrda bolag.

- Det känns bra att inspektionen äntligen lyssnat på oss och vi jobbar nu för högtryck för att klara helgens flygningar, säger Transjets vd Thomas Johansson till TT.

Med hjälp av tre inhyrda bolag ska transporterna klaras om än med cirka sex timmars förseningar.

- Det är klart att det är en lättnad att det har löst sig. Men vi har en bit till att vandra. Vi hoppas kunna flyga igen inom kort, säger Thomas Johansson till aftonbladet.se.

Nästa vecka ska Transjet starta med flygningarna igen.

- Det hoppas vi. Annars får vi göra samma övning igen. Men vi räknar med att vi ska kunna flyga nästa vecka, säger han till aftonbladet.se

Under hela fredagen har ledningen för Luftfartsinspektionen suttit i förhandlingar med Transjet som drabbats av flygförbud för sina åtta inhyrda flygplan.

Byter ut ledningen

- Efter att fått besked att företaget byter hela sin verkställande ledning har vi bedömt att det finns förutsättningar för att de ska kunna flyga på egna vingar från och med nästa helg, säger Egil Cederborg på Luftfartsinspektionen till TT.

Luftfartsinspektionen hävdar att Transjet inte uppfyller säkerhetskraven och trots flera påstötningar har bolaget inte ändrat sina rutiner.

I tisdags fattade Luftfartsinspektionen därför det ovanliga beslutet att belägga bolagets åtta inhyrda plan med flygförbud. Två månader har de på sig annars riskerar bolaget sitt driftstillstånd.

Cirka 2 000 svenska turister berörs under helgen då de antingen ska resa till Grekland eller ta sig hem därifrån. Den svenske handelsministern Leif Pagrotsky med fru och barn är några av de svenskar som riskerade att bli sittande i Grekland. En nyhet som han får höra först när aftonbladet.se kontaktat honom.

- Det var märkvärdigt men om ni säger det så måste det ju vara så, sade han.

Att Transjet belagts med flygförbud är en nyhet som förvånar honom.

- Det var frid och fröjd på nedresan. Allt gick jättebra även om det var lite förseningar. Men sådant får man ju räkna med.

Leif Pagrotsky har deltagit i ett seminarium på Samos som tog slut i dag. Med sig har han hustrun Iskra och barnen Sonja och Oskar som har haft semester på den populära semesterön.

- Min fru ska jobba på måndag. Själv ska jag tillbaka och ha semester.

Nu behöver alltså inte Leif Pagrotsky med familj inte oroa sig över att inte komma hem. Resan blir förmodligen högst ett par timmar försenad.

Flygförbudet kvar

Det är främst mindre researrangörer som anlitar Transjet. I Sverige är det Aer Olympic som flyger ner sina turister till Grekland med Transjet.

Trots högsäsong och hotade semesterplaner har Egil Cederborg inte råkat ut för någon folkstorm.

- Nej, ett 70-tal samtal har jag fått. Några är så klart besvikna, men de förstår samtidigt vikten av att de flyger säkert, säger han.

Beskedet på fredagseftermiddagen innebär inte att flygförbudet är hävt. Planen står på backen. Men genom att byta ledningen på fyra personer ser Luftfartsinspektionen nya möjligheter för att bolaget ska kunna fungera normalt igen.

- De redovisade åtgärderna förbättrar avsevärt möjligheterna, säger Egil Cederborg.

Susanna Vidlund, TT