Nyheter

Gasspisen Zyklon rör upp känslorna

NYHETER

Judiska protester tvingar Siemens backa om produktnamn

Judiska organisationer rasar mot tyska teknikjätten Siemens namnidé på en ny serie köksprodukter.

Företaget har ansökt om att få kalla bland annat gasspisar för ”Zyklon” – precis som gasen som användes i koncentrationsläger.

Nu ber Siemens om ursäkt.

Brittiska BBC:s nätupplaga erfar att teknikgiganten snabbt beslutat sig för att dra tillbaka namnförslaget. Trots att tyska Bosch Siemens Husgeråd registrerade namnet hos det amerikanska Patentverket för ett år sedan verkar ingen ha upptäckt misstaget.

”Zyklon” stavas på tyska – liksom på svenska - ”cyklon” och används redan som produktnamn på damsugare.

På engelska får dock namnet en helt annan innebörd. Zyklon B är namnet på den gas som nazisterna använde i koncentrationslägren under andra världskriget.

”Stor skandal”

När det blev känt att Siemens registrerat namnet på produkter som gasspisar tog många självklart illa vid sig. Och flera judiska organisationer – som tidigare kritiserat Siemens för att företaget använde slavarbetare under krigsåren – rasade mot namnet.

– Det är en stor, stor skandal, sa Shimon Samuels, som leder den europeiska delen av Simon Wiesenthal Center.

Och nu ber Siemens om ursäkt.

- Vi är väldigt ledsna om någon har tagit illa vid sig av den här varumärkesansökan, säger Eva Delabre, på företagets brittiska presstjänst, till BBC.

Hon säger samtidigt att företaget aldrig haft för avsikt att använda namnet i USA. Tidigare har det brittiska sportföretaget Umbro kritiserats och fått be om ursäkt sedan man döpt en sportsko till Zyklon.

Användes i koncentrationsläger

Gasen Zyklon B var från början ett insektsmedel. Men under förintelsen blev den en av de mest använda gaserna i de nazistiska koncentrationslägren. Precis som flera andra stora tyska företag arbetar Siemens för att hitta ett sätt att kompensera nazistregimens offer.

Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter