2,20 meter över havet

NYHETER

Svensken blir längre och längre

Det är omöjligt att

inte se upp till P-O Carlsson.

Det beror inte bara på att han är 2,20 meter lång.

– Många tror att det är synd om mig, men jag trivs med min längd. Den är en del av min personlighet.

Foto: Jan Erlandsson/Bildbyrån
Längst P-O Carlsson är 2,20 meter lång - och troligen Sveriges längste man.

Svensken blir allt längre. 18-åriga män har i dag en medellängd på 179,9 centimeter, enligt Pliktverkets mönstringsstatistik. Det är en ökning med 2,5 centimeter sedan 1962.

13 år och 189 cm

Redan vid 13 års ålder mätte P-O Carlsson 1,89 meter över havet. I dag har han fyllt 32 och är – med stor sannolikhet – Sveriges längste man.

– Jag har aldrig hört talas om någon svensk som är längre. Å andra sidan har jag inte brytt mig särskilt mycket. Jag har inget behov av att vara med i Guinness rekordbok.

P-O Carlsson jobbar som fritidsledare och bor i Markaryd. Han var lovande i basket och spelade i juniorlandslaget, men slutade för tio år sedan.

– Jag fick problem med ett knä. Dessutom tog basketen så mycket tid. Det finns annat i livet, säger han.

50 i skostorlek

Det har sina sidor att vara 2,20. P-O Carlsson kan liksom inte knalla in på H&M och köpa en skjorta eller fråga efter jeans i storlek 38/42.

– När jag ska ha finkläder måste jag sy upp eller gå till specialaffärer. Och det kostar mig 1 500–2 000 kronor att köpa ett par skor. Jag har storlek 50.

Hur är det att flyga?

– Jag måste sitta längst fram eller vid nödutgången för att få plats med benen. Det är extra jobbigt om man flyger långt.

Åka buss?

– Jag gör det sällan, men när jag gör det hamnar knäna i hakan. Oftast måste jag ha två säten.

Gå på bio?

– Samma sak där. Jag får sätta mig på snedden och hoppas att filmen är tillräckligt bra (skratt).

Åka bil?

– Det måste vara ordentliga bilar, stora Volvo eller jeepar. En gång när jag hade bokat en hyrbil fick jag en Nissan Micra. Det var bara att byta.

Ducka i dörrar?

– Hela tiden. De flesta dörrar är två meter så det sitter i ryggmärgen hur mycket jag måste böja på huvudet. Därför slår jag i så fort en dörr är kortare än så.

Blickar på stan?

– Det bekommer mig inte. Om någon kommer fram och frågar om min längd brukar jag skoja till det och låta dem gissa. Jag är aldrig otrevlig.

”Jag har vant mig”

Det är lätt att se problemen med att vara 2,20. P-O Carlsson tänker inte så.

– Jag har vant mig och gör det bästa av situationen. Vad är alternativet? Jag har träffat alldeles för många långa människor som skäms och går omkring med böjda ryggar.

Hans Österman