Darren Osborne döms för bilattack mot moskébesökare

NYHETER

Darren Osborne, 48, döms till livstids fängelse för att ha kört in en skåpbil i en folkmassa utanför en moské i London i somras.

Åklagaren beskriver honom som en högerextremistisk muslimhatare.

– Han verkade hjärntvättad och fullständigt besatt, säger mannens flickvän i vittnesförhör.

Woolwich Crown Court anser att Darren Osborne gjort sig skyldig till att medvetet ha kört in fordonet i en grupp muslimer i Finsbury Park i norra London, natten den 19 juni 2017. En 51-årig man – Makram Ali – dödades och nio personer skadades.

Åklagaren Jonathan Rees ser dådet som en terrorhandling.

Osborne döms för mord och mordförsök. Straffet fastställdes på fredagen och blir livstids fängelse, minst 43 år. Den 48-årige mannen nekar, men medger att han varit med och planerat ett dåd.

På en lapp gärningsmannen lämnade efter sig i skåpbilen beskrivs muslimer som ”rovdjur” och ”våldtäktsmän”.

Skyller på ”Dave”

Mot slutet av polisutredningen berättade Darren Osborne för åklagaren att attacken planerades tillsammans med två andra, ”Dave” och ”Terry”. Gänget tänkte ut planen på sin lokala pub.

Osborne hävdar också att det var denne ”Dave” som körde skåpbilen vid attacken mot moskébesökarna, uppger Sky News. Han säger att han befann sig i fordonet men att han inte förstod vad som hände.

Blev besatt veckorna innan

Mobiltelefoner och surfplattor som hittats i Darren Osbornes hem avslöjar att han sökt information om högerextrema grupper på internet, bland annat Britain First och English Defence League.

Flickvännen säger i sitt vittnesmål att han var besatt av muslimer. Han fördjupade sig i barnporrhärvan i Rochdale, och mitt i den accelererande radikaliseringen inträffade terrordåden i Manchester (maj) och på London Bridge (juni).

Hon beskriver honom som en ”tickande bomb”.

– Han verkade hjärntvättad och fullständigt besatt.

Ville döda så många som möjligt

Egentligen hade Osborne tänkt attackera en muslimsk marsch dagen innan. Han har uttryckt att han ville ”döda så många muslimer som möjligt”, och att det hade varit som att ”vinna på lotto” om Londons borgmästare Sadiq Khan varit där.

Men nu blev det inte så. Planen grusades när han insåg att han inte skulle kunna komma åt marschen med en bil.

I stället körde han runt i den brittiska huvudstaden i jakt på ett nytt mål. Han frågade efter vägen till närmaste moské och körde så småningom mot Finsbury Park.

”En fruktansvärd sak”

Åklagaren Jonathan Rees fördömer attacken.

– Att försöka döda någon enbart på grund av deras religion är en fruktansvärd sak, säger han till rätten, enligt Sky News.

På film från övervakningskameror syns Darren Osborne snurra runt i området innan han gasar in i folksamlingen.

– Och det som gör just den här handlingen särskilt fruktansvärt är att gruppen som han körde in i hade samlats på gatan för att hjälpa Makram Ali, den avlidne, som hade kollapsat under en promenad bara minuter innan den åtalade iscensatte attacken, säger Jonathan Rees.

Dagens tre rubriker 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

London