Här byggs billiga bostäder

NYHETER

Tusentals nya lågprislyor på gång över hela landet

1 av 5 | Foto: HIPPA BOSTÄDER - PÅ DÄCK På gamla före detta parkeringsdäck byggs "hippa basbostäder", ritade av Whites arkitekter Nina Wittlöv, Gunilla Hagberg och Jacob Melin. Färdiga husvolymer, direkt från fabrik. Här erbjuder allmännyttiga Uppsalahem ettor på 34 kvm för 3 200 kr/mån och tvåor på 51 kvm för 4 800 kr/mån.

Basbostäder och lågprislyor - nu kommer det nya billigboendet.

Vettiga hyreslägenheter till rimliga priser för vanligt folk.

Aftonbladet har hittat tusentals på gång runtom i Sverige.

Detta är ett överraskande trendbrott i de senaste årens marknadsstyrda bostadsbyggande: nästan enbart lyxiga bostadsrätter, gärna i glassiga lägen.

- Att det är så dyrt i Stockholm och andra tillväxtområden beror på att byggherrarna vet att där finns kunder beredda att betala mer, säger Sonny Modig vid Boverkets Byggkostnadsforum.

- Om man kan bygga en lägenhet för mellan 7 000 och 12 000 kr/kvm är det ju korkat att inte ta ut 20 000 kr/kvm eller mer av villiga köpare.

Marknaden styr priset

Sonny Modig har envist drivit tesen att det inte kostar mer att bygga ett bostadshus i Stockholm än i exempelvis Värnamo om man jämför samma standard och utformning. Men priset i Stockholm blir alltså högre - när marknaden styr.

Markpriserna är avgörande. När mark auktioneras ut med vinstkrav leder det till att en lägenhet kan kosta över en miljon - redan innan spaden satts i jorden!

Många hävdar att statliga pålagor driver upp priserna. Men vid ett bostadsseminarium i Uppsala häromdagen avslöjades att skattefaktorn faktiskt inte alls är så avgörande.

I dag kan man faktiskt se en vändning tillbaka till miljonprogrammets grundtanke: fixa fram många billiga bra hyresbostäder. Men utan att man tar till 60- och 70-talens avskräckande storskalighet. Tvärtom, det handlar om vänliga miljöer med hög standard.

Statlig stimulans

Nya statliga insatser sätter också snurr på lågprisbyggandet:

Investeringsbidrag med 2,5 miljarder går till kommuner som kan bygga billigt. En miljard speciellt till Storstockholm. 197 ärenden för 941 miljoner är redan beviljade, varav 22 i Stockholms län, 32 i Skåne och 49 i Västra Götaland.

Regeringen vill också inrätta ett stöd som motsvarar momssänkning från 25 till 6 procent för nya lägenheter som är mindre än 60 kvm, samt för studentlyor. Innebär 150 000 kr för varje lägenhet i Storstockholm, 120 000 i Malmö- och Göteborgsregionerna, 90 000 i övriga tillväxtregioner.

Att få pengar för att snålbygga lockar förstås både kommuner och byggare. Och gläder hundratusentals svenskar i bostadsköerna.

Prisvärda nybyggen kartlagda

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård