Golf och salsa är hennes melodi

NYHETER

Anitra Steen är arbetardottern som tog klivet in i maktens korridorer

Hennes pappa sörjde hela livet att han inte utbildade sig.

Arbetardottern Anitra Steen lyssnade på sin pappa och ”gick vidare”.

Från bruket hemma i Fagersta till maktens korridorer.

Foto: Karriären startade hos Persson Anitra Steen och Göran Persson sida vid sida i riksdagshuset 1991. Steen har jobbat med Persson vid två tillfällen. Första gången som statssekreterare i utbildningsdepartementet 1989 och andra gången som statssekreterare i finansdepartementet 1994.

När Anitra Steen föddes i Fagersta 1949 var hennes norska mamma så betagen av Griegs musik att hon döpte dottern efter Peer Gynts danserska i Ibsens drama och Griegs orkestersvit.

Och det konstnärliga har fortfarande ett grepp om henne. Nuvarande vd:n för Systembolaget tar gärna ett glas vin men läser hellre en god poesibok, tittar på konst eller går en tyst promenad i skogen.

Att dottern skulle ta ett långt kliv från bruket hemma i Fagersta var en självklarhet för pappa finmekanikern som själv aldrig fick bli jägmästare. Men för Anitra var utbildningen långt ifrån enkel och varje år hotade hon med att hoppa av skolan. Pappas kommentar ”Jaha, då får du väl bli traversförare” fick henne dock att kämpa vidare.

Anitra Steen har beskrivit sig själv som en lat elev som inte fick roligt förrän hon kom till Uppsala.

I studentstaden, där hon skaffade sig en fil. kand. med samhälls- och beteendevetenskaplig inriktning, fanns redan mannen som skulle bli hennes make, matematikstuderande Per Olof. Paret gifte sig och fick två söner, Per Tobias och Erik Mårten, idag 31 och 26 år.

Tvåbarnsmammans första erfarenhet av arbetslivet blev hemvården i Nacka där hon anställdes som assistent innan hon blev handikapputredare på försäkringskassan.

Medan familjen bodde i en villa i Täby började Anitra klättra på karriärsstegen, via Riksförsäkringsverket till finansdepartementet 1981 där hon några år senare fick en tjänst som departementsråd.

Trots ett högt arbetstempo som hon berättat har gett henne dåligt samvete för barnen såg Anitra Steen alltid till att värna om sin bakgrund, dels genom sommarstugan i Fagersta, dels genom en mycket tät kontakt med sina två yngre systrar.

Så småningom blev arbetardottern ett eftertraktat namn och 1989 värvad som Göran Perssons statssekreterare i utbildningsdepartementet. Efter en paus som generaldirektör vid verket för högskoleservice var hon 1994 tillbaka vid Göran Perssons sida, nu som statssekreterare i finansdepartementet.

1996 bytte paret Steen huset i Täby mot en lägenhet på Kungsholmen i centrala Stockholm. Strax därefter flyttade maken ut och 1998 var skilsmässan ett faktum.

Anitra bor fortfarande kvar i lägenheten på Hantverkargatan. Utanför dörren går 62:ans buss som passerar både stadshuset och Rosenbad innan den stannar vid Kungsträdgården och Systembolagets huvudkontor där Steen den senaste tiden haft fullt upp med EU-anpassning och snårig politik.

Politiskt har hon alltid varit röd, rödare än socialdemokratin. Anitra Steen har berättat att hon ”som många socialdemokrater i sin ungdom” röstat längre till vänster. Men sedan mitten av 80-talet har hon varit organiserad socialdemokrat, vilket skulle ha glatt den fackligt aktive pappan.

Genom det tidigare täta samarbetet lär Anitra Steen känna till både likheter och olikheter med sin nye partner. När de 1989 skulle kommunalisera skolan tog de lärarnas proteststorm på helt olika sätt: Persson stimulerades av motståndet medan Steen var mer reserverad till den ilska som riktades mot dem.

Hon har erkänt att hon inte alltid är den goda lyssnare som en politiker måste vara, och att hon är rädd för journalister.

Å andra sidan är hon glad över att vara envis och uthållig. Och hon är aldrig så lycklig som när hon får koppla av med en runda golf eller en promenad i skogen. Det skulle i så fall vara av het salsamusik.

Britt Peruzzi