"Kreditkort borde tas bort helt och hållet"

NYHETER

De rena kreditkorten bör tas bort helt och hållet.

Det anser man på branschorganisationen Svensk Handel.

Foto: Walter Sköldefors.

Vice vd Walter Sköldefors lägger ansvaret för de extra kortavgifterna på bankerna och på internationella kreditbolag som Visa och Mastercard.

- Handeln har inget intresse av att behålla betal- och kreditkorten som det ser ut nu. De är för dyra. Det kostar butiken 31 kronor i snitt att lösa in den typen av betalning. Totalt sett kostar kortavgifterna handeln 2 miljarder varje år.

Men är det inte säkrare med kort?

- Jo, det är det, men man kan inte stå för kostnaden om man gör förlust. Som det ser ut i dag föredrar vi bankkort som är kopplade till ett konto. Där är vi överens med bankerna. Inlösenavgifterna ligger mellan 1:50 och 3 kronor. Vill bankerna ta ut mer så får de göra det någon annanstans.

Hos kunderna menar du?

- Kunden betalar inte sin fulla kortkostnad till banken. Vi tycker att bankerna ska ta ut hela kostnaden av kunden direkt. Det gör man till exempel i Norge.

Även hanteringen av kontanter kostar. Var tar butikerna ut det?

- Det ligger i grundpriset. I de allra flesta fall gäller det också kortkostnaden.

Särskilt småbutiker tar allt oftare ut en extra avgift av kortbetalare. Vad tycker du om det?

- Om du betalar 25 kronor för en hamburgare på kort så är det en dålig affär för butiken. Men vi tycker inte att man ska ta ut en extra avgift och på så sätt gå bankernas ärenden.

Katarina Sternudd