Lundgren kräver hårdare straff för grova brott

NYHETER

I dag valtalade moderatledaren i Simrishamn

SIMRISHAMN

En röst på moderaterna är en röst för varje människas frihet och en röst på socialdemokraterna en röst för fortsatt förmynderi.

  Det sade Bo Lundgren när han höll ett ideologiskt sommartal i Simrishamn. En nyhet var krav på hårdare straff för grova brott.

Polisen och kampen mot brottsligheten är en av moderaternas huvudfrågor i valrörelsen. Bo Lundgren markerade det i sitt årliga sommartal i Simrishamn genom att kräva att minimistraffen för grovt rån och grov misshandel höjs från ett till två år. Samtidigt lyfte han upp det omstridda förslaget att den som begår ett tredje grovt brott automatiskt ska dömas till maxstraff.

  - Ska brottsligheten minska måste straffen skärpas, särskilt för tungt belastade återfallsförbrytare, sade Lundgren.

  - Att låsa in hederliga människor med höga skatter, samtidigt som kriminella slipper undan alltför lätt, är en följd av ideologi som sätter politiken före människan. Med en ny regering blir det tvärt om. Hederliga människor ska ha större frihet. Och de som begår brott mindre.

Ideologisk valkamp

  I en värmande sommarsol med den blå Östersjön i bakgrunden gick Bo Lundgren till frän attack mot den socialdemokratiska regeringens politik.

  Han markerade att det blir en hård och ideologisk valrörelse där regeringens vilja att bestämma över var och en genom höga skatter och krympta valmöjligheter står mot moderaternas sänkta skatter med ökad personlig frihet som följd samt ökad valfrihet inom offentlig sektor.

  - Socialdemokraterna tror inte på människan och vill därför lyfta av henne det mesta av både frihet och ansvar, sade Lundgren och menade att det borde vara tvärt om.

  - "Kan själv", säger våra barn när vi föräldrar lägger oss i för mycket. Det är denna strävan och nyfikenhet som för samhället framåt. Välja skola åt sina barn. Kan själv. Välja doktor. Kan själv. Rösta bort socialdemokraterna. Kan själv.

Tror på förändring

  I sitt tal gav Lundgren en mörk bild av den svenska verkligheten. Ekonomin försämras. Folk drivs från sina hem av fastighetsskatten. Sjuka lider i vårdköerna. Samtidigt kritiserade han regeringen för att inte ge några besked om de problemen ska lösas. Ringholm snarkar, Bodström blundar och Östros är tyst i Lundgrens verklighetsbeskrivning.

  Lundgren tror dock på en förändring. Med sänkta skatter, färre regler och bättre skola genom valfrihet och konkurrens kan Sverige börja klättra från den 17:e plats i välståndsligan som landet halkat ner till och då kan problemen i samhället rättas till.

Mats Eriksson/TT