Försvunne diplomaten fick nytt pass i Paris

NYHETER

Lyckades ta sig ur Indien efter fem månader i häkte för smuggling

STOCKHOLM

Den pensionerade svenske diplomaten Rolf Gauffin, som försvann spårlöst från Indien under en pågående rättsprocess om valutasmuggling, fick ett nytt pass på Sveriges ambassad i Paris den 9 juli, uppger UD.

Hur han och hans medanklagade, hustrun Jeanne, lyckades ta sig från Indien till Frankrike trots reseförbud och utan pass är fortfarande oklart.

Foto: Rolf Gauffin försvann spårlöst från Indien sedan han släppts ur häktet. Nu har han dykt upp i Frankrike, trots att han hade reseförbud och saknade pass.

Paret Gauffin greps i december på flygplatsen i Delhi med motsvarande elva miljoner kronor i handbagaget, ett allvarligt brott mot Indiens hårda valutalagar.

De reste på diplomatpass trots att Gauffin var pensionerad sedan drygt ett decennium. Det visade sig att paret Gauffin snarast pendlat mellan Indien och Singapore. I fem månader satt de häktade i Tiharfängelset och släpptes sedan mot en borgen på en halv miljon kronor.

UD i Stockholm säger till TT att Gauffin fick intyg om sin identitet på ambassaden i New Delhi före försvinnandet. Det hjälpte honom att omedelbart få ett nytt pass i Paris.

Rätt till pass

Sveriges ambassadör i New Delhi, Johan Nordenfelt, förnekar dock att hans ambassad har utställt något dokument:

- Nej, han fick inget intyg från oss. Om han bett om pass hade han fått det. Men han dök aldrig upp, säger Nordenfelt till TT.

En svensk medborgare kan inte förvägras pass enligt reglerna. Vad gäller ambassaden i New Delhi är ärendet utagerat:

- Vi kan inte ta ansvar för folk som schappar, säger Nordenfelt som har meddelat de indiska myndigheterna att paret Gauffin har dykt upp i Frankrike.

Indien betraktar inte fallet som utagerat, säger ambassadrådet vid Indiens ambassad i Stockholm Kumar Sachdeva till TT.

Gauffins agerande har lett till att UD nu utreder om dess pensionärer ska få ha diplomatpass.

Förklarar senare

Den nu 76-årige Gauffin avslutade sin diplomatiska karriär som Sveriges ambassadör i Syrien för att övergå till journalistisk verksamhet. Han har gjort reportageresor i länder som Afghanistan och Algeriet.

I en intervju i Aftonbladet tidigare i sommar sade Gauffin att han har dragit sig undan till "hemlig ort" för att skriva om sin tid i indiskt fängelse. Då skall han också förklara varför hade hade elva miljoner kronor i väskan. Det handlade om "en god sak" som inte kan avslöjas än, säger han.

Rolf Gauffin och hans hustru har flera adresser i Frankrike och Sverige. TT har inte lyckats nå dem, men en person som har samarbetat med honom säger att de snart ska ses igen.

Gauffin, känd som en äventyrare som gärna tar risker, är också i färd med att skriva en bok om Nordafrika.

Naila Saleem/TT , Stefan Hjertén/TT