Borgs attack mot bankbonusar

avDavid Nannini Nilsson

”Ett slag i ansiktet på alla de människor som i snabb takt blir arbetslösa”

Banker agerar ”oanständigt, cyniskt och oacceptabelt”, och nu krävs en ”strikt policy” för bankbonusar.

Det skriver sju europeiska finansministrar – däribland Sveriges Anders Borg – i en artikel på DN Debatt i dag.

– Bonuskulturen måste få ett slut, skriver finansministrarna.

Finansministrarna i Sverige, Nederländerna, Spanien, Luxemburg, Frankrike, Tyskland och Italien går i dag till hårt angrepp mot bankerna och deras direktörer och ger dem delvis skulden för att världen nu befinner sig i en ekonomisk kris av historiska mått.

”Ett slag i ansiktet”

Anders Borg och hans kollegor kräver nu ett stopp på ”bonuskulturen” och säger att nya regler ska drivas igenom på G20-mötet i Pittsburgh i USA senare i september.

– Banker – varav någras överlevnad helt berott på massiva injektioner av skattebetalarnas pengar – använder de positiva resultaten för det första kvartalet för att låtsats som att den finansiella krisen bara vara ett litet bakslag och att de kan återvända till ”business as usual”, skriver ministrarna.

– Vi måste vara väldigt tydliga: detta beteende är inte bara farligt, det är också oanständigt, cyniskt och oacceptabelt. Det är ett slag i ansiktet på alla de människor som i snabb takt blir arbetslösa, skriver de.

Ministrarna vill nu förbjuda ”garanterad bonus för mer än ett år” och vill att bonusar ska betalas ut mer långsiktigt.

– Människor i våra länder har svårt att förstå hur så få kan kräva så mycket. Storleken på vissa av dessa bonusar väcker frågor och då inte bara från en moralisk utgångspunkt, skriver ministrarna.

Tjänade över 20 miljoner kronor

Det är ännu oklart hur de nya reglerna ska se ut och hur de banker som inte följer dem ska straffas.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har redan presenterat nya regler för hur franska banker får betala ut bonusar och ”bonus-kontrollanter” har satts att övervaka de banker som fått stöd med skattepengar. De banker som inte följer de nya reglerna kommer inte att få några fler lukrativa uppdrag av landets regering.

Sverige har ännu inte genomdrivit några regler som reglerar bankanställdas bonusar – däremot ställs vissa krav för de banker som deltar i det statliga garantiprogrammet.

SEB, vars vd Annika Falkengren enligt Svenska dagbladet är Sveriges bäst betalda bank-direktör med en taxerad inkomst på över 20 miljoner kronor förra året, har lidit stora kreditförluster i Baltikum, och banken deltar i det statliga garantiprogram som omfattar kreditgarantier på 1 500 miljarder kronor till svenska banker.

Swedbank, som också har lidit stora förluster på grund av riskfyllda lån i Baltikum, deltar också i det statliga garantiprogrammet. Jan Lidén, som var bankens vd förra året, taxerade för en inkomst på 9,5 miljoner kronor, uppger SvD.