Ingen tredje båt bakom färjekrock

NYHETER

Inget tyder på att ett tredje fartyg ska ha varit direkt inblandat i förra veckans färjeolycka i Nynäshamn.

Statens haverikommission intervjuade på måndagen besättningen på den finländska pråm som låg förtöjd i hamninloppet när Gotlandsfärjorna MS Gotland och Gotlandia II kolliderade.

– Vi samlar information om vad de sett och hört, och lägger all information på hög för senare analys, säger utredare Göran Rosvall vid Statens haverikommission.

”Var ingen störning”

Han konstaterar att alla inblandade visste att pråmen låg för ankar i inloppet, och att den alltså inte utgjorde något överraskningsmoment.

– Den fanns i området, men den låg still och var en liten obekvämlighet just där men ingen störning, betonar Rosvall.

Den tekniska undersökningen har hittills inte visat på några fel på maskineri eller roder.

– Det är mera operativa saker, hur man kört och gjort bedömningar. Uppenbarligen har det ju brustit någonstans, säger Rosvall.

Ingen online-bokning

Men besked om vad som orsakade olyckan tar tid – dokumentationen kan pågå i flera månader.

MS Gotland blev snabbt återinsatt i trafik, medan Gotlandia II repareras med inställda och försenade turer som följd. På måndagen måste fortfarande färjeresenärer till eller från Gotland att vara utrustade med tålamod. Internetbokningen fungerade över huvud taget inte.

De som vill boka, boka om eller boka av får räkna med upp till en halvtimmes väntan i telefonkö, enligt Destination Gotlands vd Jan-Erik Rosengren.

TT