Notan för Victorias bröllop: 14 milj kr

Och det är bara skattebetalarnas del – resten får kungen ta ur egen ficka

Aftonbladet har tagit del av ett hemligt dokument som avslöjar kronprinsessans bröllopsbudget.

Skattebetalarnas nota blir 14 miljoner kronor.

–?Det finns ingenting som kommer att överträffa det här bröllopet, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

På måndag lämnar regeringen över sin budgetproposition till riksdagen. Då blir även Victorias bröllopsbudget offentlig.

Men redan i dag kan Aftonbladet avslöja att hovet får 10 miljoner kronor av staten för att arrangera bröllopet.

Utrikesdepartementet får ­ytterligare 4 miljoner – för att ta hand om de hundratals journalister som väntas bevaka bröllopet.

–?Vi ser bröllopet som en statsangelägenhet. Ett omfattande ­antal höga dignitärer kommer till Stockholm och det tycker vi att vi har ett delansvar för, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Flera samtal om pengar

Sedan förlovningen offentliggjordes har statsministern haft flera samtal med hovet. Tillsammans har de bedömt att 10 miljoner täcker det som anses som statsangelägenheter. Enligt Fredrik Reinfeldt betalar kungen resten av bröllopet med egna pengar.

–?Det finns en del som är privat som kungen täcker. Jag känner ­inte till storleken på den delen och jag tänker inte fråga heller, säger statsministern.

Danmark och Norge har redan arrangerat varsitt tronföljar­bröllop. Där betalade både drottning Margrethe och kung Harald delar av kostnaden ur egen ficka. Den totala notan för det danska kronprinsbröllopet är hemlig, men den siffra som har nämnts är 25 miljoner kronor. Victorias och ­Daniels bröllop kan komma att hamna på samma nivå.

Apanaget höjs nästa år

Enligt det dokument som Aftonbladet tagit del av ska de 10 extra miljonerna betalas ut vid två tillfällen. Hälften får hovet ta del av i år och resterande 5 miljoner betalas ut vid årsskiftet.

Då höjs även kungafamiljens apanage från staten – från 112 ­miljoner till 125 miljoner.

I den summan ingår hälften av bröllopsbudgeten på 5 miljoner kronor. De resterande 8 miljonerna förklarar Frederik Reinfeldt med att kronprinsessans representation kostar mer.

Extrapoliser kommer att kallas in under bröllopsdagarna. Men troligtvis kommer Victorias ­bröllopspengar inte att användas till det.

–?Det är inte alltid som säker­heten är ett föremål för extra­anslag. Det ingår i rättsväsendets och polisens åtagande att sköta en hel del statsangelägenheter, säger Fredrik Reinfeldt.

Folket protesterar

Finansieringen av kronprinsessans och Daniels bröllop har mött en hel del kritik. När Aftonbladet genomförde en läsarundersökning på nätet ansåg 70 procent av de 85?000 röstande att kungen skulle betala bröllopet. På Facebook har gruppen ”Vägra betala Victorias bröllop” fått 55?594 medlemmar.

Fredrik Reinfeldt hänvisar till en undersökning från Svensk Handel som visar att alla tillresta turister, gäster och journalister ger detaljhandeln ett uppsving på 2,5 miljarder kronor.

–?Vi för varje år diskussioner om hur vi ska sätta Sverige på ­kartan, hur vi ska göra reklam för Sverige som turistland. Det finns ingenting som kommer att överträffa det här bröllopet. Det är möjligtvis kronprinsessans föräldrars bröllop 1976. Vi kan inte ens försöka värdesätta det, säger han.

Publisert: