Nyheter

40 år sedan Mansons blodbad

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Så lever sektmedlemmarna i dag

I helgen är det 40 år sedan sektledaren Charles Manson och några av hans sektmedlemmar i Mansonfamiljen begick vad som kommit att kallas de mest bisarra i USA:s kriminalhistoria. Sju personer fick sätta livet till.

Bland de inblandade medlemmarna finns de som ännu ser Manson som sin andlige ledare, andra för en hopplös kamp för att undkomma sitt mörka förflutna.

Mansonfamiljen bestod av drygt 30 vinddrivna gestalter, de flesta bara i tonåren, som bodde på en ranch i öknen. De drogs till den karismatiske kultledaren – och fastnade i ett nät av ondska.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på det, särskilt på offren, säger Barbara Hoyt, medlem i Mansonfamiljen och bara 17 år sommaren då morden begicks.

Raskrig?

Den världsberömda sektledaren dömdes till dödsstraff 1969 för att ha planerat morden på Roman Polanskis fru – filmstjärnan Sharon Tate, affärskvinnan Abigail Folger samt ytterligare tre andra som knivskars och sköts ihjäl i Sharon Tates och Polanskis gemensamma hem i Los Angeles.

Natten efter dödades ytterligare två personer i sina hem.

Mansons medbrottslingar Susan Atkins, Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel och Charles "Tex" Watson dömdes tillsammans med honom till döden. Dödsdomarna ändrades till livstids fängelse 1972 då avrättningar förbjöds under en kort period i USA.

Motiven till morden var enligt vissa att Manson ville starta ett raskrig. Enligt andra var de bara vansinniga. Manson kallade hur som helst morden för "Helter Skelter" efter en Beatles-låt med titeln.

Tatuerade pannor

De sektmedlemmar som inte inte sitter i fängelse är utspridda över USA. Några lever under tagna namn för att dölja sitt mörka förflutna för vänner och kollegor. Några har genomgått plastikkirurgi för att få bort det "X" som Manson beordrade dem att tatuera sina pannor med. X – eftersom de inte längre tillhörde samhället. Och några lever med oändlig ånger.

Det var 1969 – det var sommaren då människan satte sin fot på månen. Vietnamkriget rasade. Och hippies spred sitt fredsbudskap på San Franciscos gator.

Det var också sommaren som en anställd sprang skrikande ut från lyxvillan i Benedict Canyon. Hon sprang från en slaktscen. Fem döda människor låg spridda runt om i huset. Sharon Tate, hustru till filmregissören Roman Polanski, hade knivhuggits flera gånger.

"De mest bisarra morden"

Abigail Folger, 25, arvtagare till ett kaffeimperium; Jay Sebring, 35, kändisfrisör; Voyteck Frykowski, 32, en polsk filmregissör och Steven Parent, 18, vän till den den anställde, hittades knivhuggna eller skjutna.

På husets dörr hade någon skrivit i offrens blod: "Död åt svinen".

Los Angeles var i chock. Det blev inte bättre när ytterligare två personer dödades på liknande sätt nästa natt: den förmögne specerihandlaren Leno La Bianca, 44, och hans fru Rosemary, 38.

Mördarna hade ristat ordet "krig" i Lenos kropp. Och orden "Helter Skelter" stod i blod på kylskåpet.

– De här morden är förmodlingen de mest bisarra i USA:s kriminalhistoria, säger Vincent Bugliosi, ställföreträdande distriktsåklagare, som senare åtalade mördarna.

Inte förrän tre månader senare kom namnet Charles Manson upp på tapeten.

I Mansons grepp

De sektmedlemmar som inte manipulerades att utföra morden har ägnat decennier åt att försöka begrava sitt förflutna och slippa ur Mansons grepp.

Men några är fortfarande fast.

Sandra Good och Lynette "Squeaky" Fromme fortsatte att begå brott i hans namn och hamnade senare i fängelse.

När Good, 65, blev villkorligt frigiven flyttade hon närmare Mansons fängelse för att "känna hans närvaro".

Fromme, blev nyligen villkorligt frigiven efter 33 år fängelse för mordförsök på president Gerald Ford.

Sökte kärlek

Share, 66, tror att hon blivit journalist eller advokat om hon aldrig mött Manson.

– Vi bar bara några ungdomar som sökte kärlek och uppmärksamhet och ett annat sätt att leva. Han var vårt allt. Han var en bedragare och en manipulatör av den värsta sorten.

Barbara Hoyt var bara 17 när hon hamnade i Mansons klor. Hon hade bråkat med sin pappa och rymt hemifrån.

Några sektmedlemmar hittade henne och tog med henne till deras ranch. Hon undgick att bli utsedd till mördare eftersom hon var så ny.

– Jag var ung och hade inte varit där så länge.

Hon berättar att de andra hade "programmerats" genom gruppsex och LSD till att gå i förtruppen för ett raskrig som skulle utrota alla utom Mansonfamiljen.

Gått vidare – anonymt

Share var i stället för gammal – och för tung. Hennes extrakilon gjorde det omöjligt att smyga sig in genom fönster.

Hon säger dock att hon var så fast att hon gjort det om Manson bett henne.

– Om han sagt åt mig att hämta några svarta kläder och sätta mig i bilen så hade jag gjort det.

Båda kvinnorna har gått vidare i livet – men håller sin bakgrund hemlig.

– Människor flippar ur när de förstår vem jag är, säger Hoyt.

Hoyt, som skriver brev till myndigheterna för att be dem att aldrig släppa ut mördarna igen.

Charles Manson kan bli villkorligt frigiven tidigast 2012.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: