Körde rakt in i folkmassan och dödade fem

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Ville döda drottningen

1 av 2 | Foto: DUTCH/VAN KTWIJK
Kungafamiljen blev vittne till händelsen.

Den 38-årige mannen misstänks ha försökt döda drottning Beatrix.

Med sin bil plöjde han rakt in i den vinkande folkmassan – 12 personer skadades och fem dödades.

– Det var som en scen ur en skräckfilm, säger ett ögonvittne.

Vägkanterna i staden Apeldoorn i Nederländerna var i dag fyllda av jublande människor som hade samlats för att fira den årliga nationella helgdagen, Drottningens dag. Åskådarna trängdes bakom kravallstaket för att vinka till den holländska kungafamiljen som åkte i kortege på gatan.

Först passerade drottningen Beatrix och hennes familj i en öppen buss. Men bara sekunderna efteråt förvandlades den soliga dagen till ett fullständigt kaos när en svart bil i hög hastighet körde rakt in i folkmassan.

Körde avsiktligt in i massan

Den holländska åklagaren tror att bilföraren, en 38-årig man, med vilje tog sikte mot bussen där kungafamiljen färdades och att hans plan ska ha varit att döda drottning Beatrix.

Kortegen hade precis passerat platsen där mannen sekunderna senare kom plöjande genom avspärrningar och kravallstaket, och han missade kungafamiljens buss med bara några meters marginal.

Människor kastades upp i luften när de träffades av den framrusande, svarta bilen och på vägen låg efteråt skadade och döda på rad.

Nederländska myndigheter meddelade under torsdagseftermiddagen att 13 personer skadats och fyra personer dödats i kraschen. Tillståndet för åtta av de skadade ska vara allvarligt. Senare på kvällen avled en av de allvarligt skadade.

"Blod överallt"

En polisman fick kasta sig av sin cykel för att undkomma att träffas av bilen.

Ett ögonvittne säger till holländska tidningen De Telegraaf:

– 10-15 personer släpades med. Det är blod överallt och människor ligger skadade. Det är hemskt.

Journalisten Peter von de Vorst säger till Sky News att händelsen påminde om en scen ur en skräckfilm.

–  Det var en vacker dag. Sedan hördes en smäll. Alla tittade upp och då såg vi människor flyga genom luften. Först trodde vi att det var ett skämt, sedan spred sig paniken då vi förstod att något hemskt hänt.

Tv-bilder visade hur bilen, en Suzuki Swift, efteråt fortsatte i hög fart tills den kraschade mot ett stenmonument föreställande drottning Wilhelmina.

Föraren, som tidigare är helt ostraffad och inte ska ha fått vård för psykiska problem, greps genast av polisen och fördes svårt skadad i väg i ambulans.

Kungafamiljen vittne

Ingen av kungligheterna skadades under händelsen men de blev vittne till det blodiga dramat. Bilder visar hur kronprins Willem-Alexander och hans hustru prinsessan Maxima förfärade, och med händerna för sina munnar, ser på förödelsen.

Festligheterna ställdes snabbt in och en chockad drottning Beatrix sa enligt AP i ett uttalande:

– Vad som började som en underbar dag slutade i en enorm tragedi som har lämnat oss alla djupt chockade.

Apeldoorn ligger nio mil öster om Amsterdam.

Publicerad: