Än har Wanja bara lämnat 3 uppdrag

Foto: ULF HÖJER

avEva Buskas

NYHETER

Efter AMF-skandalen lovade Wanja Lundby-Wedin att rensa bland sina styrelseuppdrag.

Men det går trögt.

Hittills har hon bara lämnat 3 av 24 uppdrag.

Efter ett långt och stormigt styrelsemöte i början av april fick Wanja Lundby-Wedin sitta kvar som LO-ordförande. Men kravet från förbunden var tydligt: Rensa bland styrelseuppdragen.

Bara lämnat tre uppdrag

Nu har snart en månad gått. Men hittills har Wanja Lundby-Wedin bara lämnat 3 av sina 24 uppdrag: Aftonbladet, det LO-ägda företaget Users award och Folk och försvar. Och att hon skulle lämna det sistnämnda var bestämt långt före AMF-skandalen.

De tunga, avlönade uppdragen i AMF, Afa Liv, Afa Trygg och Afa Sjuk har hon ännu inte formellt avsagt sig.

Stämman sköts fram

AMF skulle ha haft årsstämma på måndag. Men sedan LO:s styrelse i tisdags underkänt Lennart Jeansson som ny ordförande sköts stämman fram en månad. Det ger inte bara ägarna mer tid att hitta en ny ordförande, utan även LO respit att hitta en ersättare till Lundby-Wedin.

Enligt Joakim Jacobsson, pressekreterare på LO, ska Wanja Lundby-Wedin lämna både AMF och ytterligare fyra uppdrag under maj månad. De tre Afa-uppdragen lämnar hon på Afas stämma i juni.

– Många av de här är LO-interna uppdrag. Där gäller det bara att hitta en ersättare, men man har makten att själv bestämma när det görs, säger han.

Vad är det som gör att det tar tid?

– Jag vet inte. Det kan bero på att man inte hunnit, eller att man inte hittat rätt person ännu.

Hur har man valt ut vilka styrelser Wanja Lundby-Wedin ska sitta kvar i och vilka hon ska lämna?

Breddat representantskap

– Hon lämnar de uppdrag där man har kommit fram till att det inte är nödvändigt att LO:s ordförande sitter.

I flera styrelser vill man också ha ett breddat representantskap så att man kan få in förbunden i stället, till exempel i AMF, säger Joakim Jacobsson.