Publicerad:
Uppdaterad:

Nu finns inget som hindrar deras lycka

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets hovreporter Jenny Alexandersson om sju års väntan

Daniel möttes av folkets jubel vid Solliden.

Efter sju års väntan kan han och Victoria äntligen slappna av.

Nu finns ingenting som hindrar deras lycka.

Jenny Alexandersson.
Jenny Alexandersson.

Kronprinsessan Victoria grattades traditionsenligt på sin 32-årsdag. Kungen stämde upp i ja må hon leva och vevade med armarna. Blommor och kramar togs emot. Same procedure as last year. Men ändå inte.

Daniel fick äntligen vara med.

Det är långt mellan Solliden och Ockelbo. 592 kilometer för att vara exakt, men hundratals mil mentalt.

Nu har Daniel visserligen haft sju år på sig att vänja sig vid Victorias värld. Men det ligger en sanning i att den som är född in i den kungliga rollen har lättare att hantera människors enorma intresse. Det måste ha varit surrealistiskt för Daniel att kliva nedför stentrappan och möta tusentals åskådare. Alla var där för att titta på honom – och gratta hans flickvän.

Men den som egentligen ska gratuleras är Daniel Westling! Klockan 14.30 i går klev han rakt in i den svenska folksjälen. Bara genom att stå vid Victorias sida fick han folk bakom avspärrningarna att jubla.

Sju år är en lång tid att gömma sin kärlek. Den dammiga hovetiketten har hindrat Daniel från att vara med i officiella sammanhang. Jag har sett Victoria gå som ”singel” vid kungliga dop, bröllop och galamiddagar många gånger. När prins Joachim gifte sig med Marie förra året gick Victoria ensam på röda mattan. Hon log med munnen men inte med ögonen. För tronföljare är hovets regler extra stränga. Grekiske prins Nikolaos kom tillsammans med sin flickvän Tatiana Blatnik till bröllopet utan att någon höjde på ögonbrynet. Tyske prins Gustav av Berleburg höll hand med sin svenskättade flickvän Carina Axelsson.

Victoria såg till att sällskapa med sin gode vän kronprins Haakon och hans Mette-Marit ut från kyrkan.

Victoriadagen på Öland är en av kungafamiljens mest älskade traditioner. I trettioett år har man firat kronprinsessans födelsedag här. Ölänningarna säger att det är deras nationaldag. Det är lättsamt, avslappnat och trevligt. Jag tror inte att någon hade tagit illa upp om Victoria hade tagit med sig Daniel till festligheterna. Men hovets regler gäller även på ön. Daniel har fått gömma sig i strandhuset under tiden Victoria grattas vid slottet. Att sitta med vid den tv-sända galan utan ring på fingret har inte ens kommit på fråga.

Men i går var allt annorlunda. Daniel promenerade runt bland folk som om han aldrig gjort annat. Han la armen om Victoria och de höll hand. Allt det som de tidigare var tvungna att hålla hemligt behöver de inte gömma längre. Daniel säger själv att förlovningen markerade ett godkännande från kungens sida. Och med kungens samtycke i ryggen och folkets jubel vid Solliden finns inte längre några hinder för Victoria och Daniels lycka.

Publicerad:
Publicerad: