”Någon lyxrenovering är det inte frågan om”

Regeringskansliets förvaltningschef Jan Landahl försvarar kostnaden

Bastun på statsminister Fredrik Reinfeldts rekreationsboende Harpsund renoverades för 1,9 miljoner kronor.

Nu försvarar regeringskansliets förvaltningschef Jan Landahl kostnaden.

– Någon lyxrenovering är det inte frågan om, säger han till Aftonbladet.

Regeringskansliets förvaltningschef Jan Landahl.
Regeringskansliets förvaltningschef Jan Landahl.

Politikerbloggen avslöjar i dag att den västra flygeln på Harpsund, där bastun ligger, renoverats för 1,9 miljoner kronor – hundratusentals kronor mer än enligt den första kostnadskalkylen.

Jan Landahl vid regeringskansliet, som beställde renoveringen av Harpsund 2007, försvarar nu miljonrenoveringen av statsministerns boende.

– Det är egentligen inte en renovering av en bastu i sig, utan den västra paviljongen

– När vi gjorde det så upptäckte vi dessutom att den inte renoverats på länge så den var vattenskadad och allt vad den var, och det är en av anledningarna till att det kostat lite mer än vi ursprungligen räknat med. När man börjar riva i det här upptäcker man att det är fuktskador i grunden – som är från 1920-talet – och väggar som är fel. Det som varit dyrt är framförallt arbetskostnaderna. Dessutom är de här fastigheterna så gamla att de är byggnadsminnesmärkta vilket innebär att man måste vara väldigt försiktig med hur man får göra saker.

Är det här en rimlig kostnad för att renovera en bastu?

– Eftersom det inte är någon bastu – vi har renoverat en bastu – utan framförallt en paviljong vi renoverat – jag kan inte avgöra om det är rimligt eller inte. Det kanske är en fråga du snarare ska ställa till Statens fastighetsverk som gjort jobbet åt oss.

Hur mycket dyrare blev det än det ni först hade sagt?

– Från början hade vi nog räknat med att det här skulle kosta 1,2 miljoner. Det slutade snarare på 1,9 miljoner ungefär. I den första kalkylen låg alla delar inte med, och framförallt inte det när vi skulle ge oss på vattenskador och annat.

Det görs gällande att det här är en lyxrenovering, vad säger du om det?

– Det är renoverat med en hög standard, och det är det krav vi har på de här renoveringarna. Det här är en donation till staten som statsministern ska disponera – oavsett vilken statsminister vi pratar om – och det ska vara representativt.

– Någon lyxrenovering är det inte fråga om.

Varför kan man inte renovera i ”normal standard” istället för hög standard?

– När vi bygger om den här typen av fastigheter så vill vi att det ska hålla. Det här är en renovering som vi väntat länge på att göra, och det ska hålla i minst 20 år till.

Publisert: