Publicerad:
Uppdaterad:

”Städning är lika dålig för kvinnors lungor – som cigaretter”

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare i Norge har kommit fram till att rengöringsprodukterna kan skada kvinnors lungor lika mycket som ett paket cigaretter om dagen, skriver Daily Mail.

Enligt en ny studie, av forskare vid Bergen universitet i Norge, skadar städning kvinnors lungor lika mycket som att röka 20 cigaretter om dagen. Anledningen är användandet av rengöringsmedel som innehåller kemikalier.

Forskarna undersökte lungorna på 6 235 kvinnor och män under olika tillfällen i ett tidsintervall på tjugo år. Personerna fick svara på om de städade sina egna hem eller om de jobbade som städare. De fick också svara på hur ofta de använda rengöringsmedel och sprejer.

Det visade sig att kvinnor som städade, en gång i veckan hemma eller var städare i yrket, hade en försämrad lungkapacitet under tidens gång. Den försämrade lungkapaciteten var jämförbar med att röka ett paket cigaretter om dagen under en tid på 10–20 år.

Samma resultat hittades inte hos de män som städade, vilka var värre än kvinnor som städade, enligt forskarna. Anledningen kan vara att mannens lungor är mer resistenta – vilket även tidigare studier visat.

Forskarna bakom studien menar att det finns en rad medel i rengöringsprodukterna som kan vara irriterande för lungor – som ammoniak och blekmedel. Men att de överraskande nog inte hittade någon skillnad gällande påverkan om man använder sig av sprej eller vätska.

Foto: TT

Rengöringsprodukterna kan både irritera lungorna och orsaka långvariga förändringar över tiden – till exempel kan man utveckla astma. Forskarna fann nämligen att det var fler kvinnor som städade som utvecklade astma, jämfört med de som inte städade.

”Även om de kortsiktiga effekterna av rengöringskemikalier på astma blir alltmer väl dokumenterade saknar vi kunskap om den långsiktiga effekten”, säger Cecile Svanes, en av forskarna bakom studien, skriver Daily Mail.

Oistein Svanes, en annan forskare bakom studien, sa att de till en början var överaskade över resultatet.

”Men när du tänker på att du drar in små partiklar från rengöringsmedel som är avsedda till att rengöra golvet och inte till dina lungor, kanske det inte är så överraskande trots allt."

Han och kollegan föreslår att man istället ska använda sig av vatten och mikrofiberdukar när man städar – dessutom uppmanar det företag att utveckla andra produkter som inte går att andas in, skriver Daily Mail.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN