Reinfeldt utklassar Sahlin i mätning

Fredrik Reinfeldt utklassar Mona Sahlin i Skops senaste mätning om vem som är skickligast på att leda en regering.

Sahlin gör sig aningen bättre som bordskamrat, enligt svaren.

– Det här är nog det sista Mona Sahlin vill höra helgen efter första maj, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Av de tillfrågade svenskarna svarar hela 73,9 procent Fredrik Reinfeldt på frågan om vem av statsministern och S-ledaren Sahlin som är skickligast på att leda en regering. Endast 26,1 procent väljer Sahlin. Jämfört med den förra mätningen, som genomfördes februari/mars, har gapet mellan de två ökat från 44,3 till 47,8 procentenheter.

– Det är ytterligare ett slag för Mona, hon har det väldigt kämpigt just nu. Det här är inte vad hon önskat sig helgen efter första maj, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Sossar väljer Reinfeldt

Och inte ens de egna tycks vara helt frälsta. Av de socialdemokratiska väljarna väljer 45 procent Reinfeldt, enligt mätningen. LO-medlemmarna är än mer skeptiska. Där föredrar en majoritet, 59 procent, statsministern.

Reinfeldt å sin sida har ett kompakt stöd från de borgerliga sympatisörerna – 97 procent svarar att de tycker att han är skickligast.

Men vad beror det på? Är Reinfeldt så pass bra eller Sahlin så pass dålig?

– Jag tror att det är en blandning av de två. Å ena sidan har Reinfeldt hanterat den ekonomiska krisen på att bra sätt. Utan att kommentera politiken i sig så har han utstrålat ett lugn som sagt att: "Det här blir bistert men vi klarar av det." Det andra skälet är att motståndet är svagt.

Överlag är Sahlin mer populär bland de yngre, medan Reinfeldts stöd tycks öka med åldern.

Skop har också frågat vem som är roligast och trevligast som bordsgranne och här är det, trots att Reinfeldt rycker ifrån, betydligt jämnare. 58 väljer procent M-ledaren och 42 procent Sahlin.

Vad gör Mona Sahlin för fel?

– Jag tror det beror på att socialdemokraterna över lag känns lama och orkeslösa, man vet inte riktigt vad de vill. De utstrålar en kraftlöshet. Och Mona Sahlin ser ut att ha tappat sitt självförtroende.

Vad ska de göra? Byta partiledare?

– Det tror jag inte är någon bra lösning så här nära valet. Och det står inte heller en massa lämpliga kandidater och stampar i farstun. Att byta ut henne nu skulle nog göra det hela ännu värre.

Har de någon chans att återhämta sig?

– Sahlin har en fruktansvärd uppförsbacke att ta sig upp för. Men det går fort i politiken. Allting kan hända, men just nu ser det väldigt motigt ut.

Publisert: