”Domen förändrar ingenting”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

Domen är ett slag i luften.

Den kommer inte att förändra någonting.

Det anser artisten Timbuktu som vägrar att ställa sig på skivbolagens sida i debatten om fildelning.

Jason ”Timbuktu” Diakité.

Är det stöld att ladda ner en låt?

Jason Diakité, alias Timbuktu, blir först tyst när han får frågan.

– Det är en jävligt bra fråga, men ska jag vara ärlig så måste jag svara ja. Men. Det är skivbolagen som mer eller mindre har tvingat folk att begå det brottet, eftersom de hela tiden har försökt att motverka den tekniska utvecklingen.

Jason Diakité ser sig som en av få artister som har vägrat att stoppa huvudet i sanden och har ofta uttalat sig i fildelningsdebatten. Samtidigt är han en vän av upphovsrätt.

– Absolut, det är den jag lever på.

Skivbolagens fel

När domen i Pirate Bay-målet meddelades på fredagen gick hans telefon varm.

– Jag är ingen talesperson för fildelning, men jag vägrar att ställa mig på skivbolagens sida.

Han anser att det finns en enorm klyfta mellan å ena sidan film- och skivbolagen och å andra sidan vanliga kulturkonsumenter. Skulden är de multinationella företagen som vägrat att utveckla teknik som skulle kunna ha hindrat olaglig fildelning. Inget av de alternativ som i dag finns till olaglig nedladdning kommer från ett skivbolag, påpekar han.

– De har pengarna, tiden och resurserna och skulle kunna skapa den bästa distributionskanalen på nätet, men det har de inte gjort.

Förvånande dom

Jason Diakité blev förvånad när han fick veta att kvartetten bakom The Pirate Bay dömdes till ett års fängelse och ett skadestånd på 30 miljoner kronor.

– Jag tycker att det finns så mycket brister i åtalet. Bredbandsbolagen och tillverkarna av mp3-spelare är väl lika delaktiga som de här killarna till att främja fildelning.

Tror du att domen har betydelse för att förhindra fildelning?

– Nej, skivbolagen har för länge sedan förlorat den striden. CD-skivan är död eftersom du vill ha musiken i din dator eller din Ipod.

Hur tror du att den slutliga domen i Pirate Bay-målet kommer se ut?

– Det är svårt att säga, men jag tror faktiskt inte att de kommer att dömas till fängelse.