Ipredfond ska hjälpa fildelare ekonomiskt

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi vill garantera rättssäkerheten"

Nu startar en fond för de fildelare som ställs inför rätta.

Ipredfonden kan hjälpa till ekonomiskt för den som tvingas gå igenom en dyr rättsprocess.

– Vi vill garantera rättssäkerheten för dem som råkar ut för denna rättsosäkra lag, säger riksdagsmannen Lage Rahm (MP). 

Bakom fonden står förutom Lage Rahm även Grön ungdoms språkrör Maria Ferm och Peter Sunde från The Pirate Bay.

Inom kort kommer en hemsida och ett bankgirokonto att startas.

Dyr process

Ipredfonden är tänkt att hjälpa de som fått sitt namn utlämnat enligt Ipredlagen. Om man anser sig vara oskyldig till det man anklagas för kan det bolag som stämmer fildelaren dra denna inför rätta – en process som kan bli kostsam om den anklagade förlorar.

–  I ett brottmål får den tilltalade försvarsadvokat helt gratis, det har man inte rätt till när det gäller civilmål. Vi tror därför att de fildelare som stäms kanske hellre betalar de böter de krävs på, trots att de kanske är oskyldiga, hellre än att riskera tvingas bekosta alla rättegångskostnader själv, säger Rahm.

Vill garantera rättssäkerhet

Det är då Ipredfonden är tänkt att träda in.

– Vi har startat fonden för att garantera rättssäkerheten för dem som råkar ut för den rättsosäkra Ipred-lagen.

– Den som vill får skänka pengar till fonden men man behöver inte själv ha donerat pengar för att få hjälp, säger Lage Rahm.

Prejudicerande fall

Rahm själv tänker skänka ett antal tusenlappar, säger han, och förhoppningen är att fler gör detsamma. Han betonar dock att fonden bara ska stå för de juridiska kostnaderna, inte själva skadeståndet, om en fildelare döms.

– Vi kanske inte kan hjälpa alla men vi räknar med att det kan bli ett antal prejudicerande fall som kommer att visa om Ipred-lagen är tandlös eller helt rättsosäker.

Publicerad: