Nyheter

Nya domaren var med i upphovs- rättsförening

NYHETER

Ihrfeldt ny Pirate Bay-domare

Det blir hovrättsrådet Ulrika Ihrfeldt som kommer att leda förhandlingarna i Svea Hovrätt om Pirate Bay-målet.

Ihrfeldt har själv varit med i Svenska Föreningen för Upphovsrätt men är inte längre medlem.

– Det är flera år sedan jag betalade någon medlemsavgift, säger Ihrfeldt.

Innan förhandlingarna kan komma i gång ska handlingarna i målet skickas till parterna för synpunkter. Det kan vara svårt att hitta datum som passar alla de inblandade advokaterna.

Efter sommaren

Ulrika Ihrfeldt bedömer att det kommer att ta lång tid innan förhandlingarna kan komma i gång. Hon räknar med att rättegången kan starta först efter sommaren, om målet inte återförvisas till tingsrätten på grund av påstått jäv.

– Det är svårt att säga när vi kan ha huvudförhandlingen, men det kommer inte att bli före sommaren, säger Ihrfeldt.

Ihrfeldt är medveten om att det kommer att bli stor uppmärksamhet kring målet men vill inte säga hur hon känner inför det.

– Det är ett intressant mål som väcker många intressanta frågor. Men i övrigt vill jag inte uttala mig om hur jag känner för det, säger Ihrfeldt.

”Inte längre medlem”

Thomas Norström, som var domare när målet avhandlades i tingsrätten, fick hård kritik därför att han var medlem i flera föreningar med anknytning till upphovsrätt. Det är också grunden när flera av försvarets advokater hävdar jäv. Ihrfeldt är inte medlem i någon sådan förening.

– Jag var tidigare medlem i Svenska Föreningen för Upphovsrätt men är det inte längre. Jag har inte betalt medlemsavgift på flera år, jag tror att sista gången jag gjorde det var 2005, säger Ihrfeldt.

”Inte så stor anledning att vara med”

Skälet till det var inte att Ihrfeldt ville stå obunden. I stället handlade det om att hon var föredragande i Högsta domstolen med inriktning på immaterialrätt och då tyckte hon att det var naturligt att vara medlem i föreningen. Sedan dess har hon arbetat på hovrätten med annan rättslig inriktning.

– Då såg jag inte så stor anledning att vara med i föreningen. Det är först nu, sedan i maj, som jag återkommit till de frågorna, säger Ihrfeldt.

Hon har inte själv några inkomster som grundar sig av upphovsrätt. Däremot skrev hon för flera år sedan en text i Karnov, ett slags lagbok med kommentarer av olika författare, och fick ett arvode för det.

– Men några inkomster av royalty har jag inte, säger Ihrfeldt.

TT, aftonbladet.se

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter