I dag är Daniel med på Solliden

NYHETER

I dag står Daniel Westling vid kronprinsessan Victorias sida på Solliden.

Sent i går kväll godkände kungen Victorias önskan till sin födelsedag.

För första gången någonsin får Daniel delta i firandet.

Foto: GODKÄND Äntligen har Daniel Westling fått kungens godkännande: nu kan han vara med och fira kronprinsessan på Solliden när hon fyller 32. Foto: Lottie Fernvall

I sju års tid har Daniel och Victoria väntat på den här dagen. Ända sedan de blev ett par 2002 har Daniel semestrat med kungafamiljen på Solliden, men den 14 juli varje år har han tvingats hålla sig undan.

Under det officiella firandet vid slottet har Victoria alltid fått stå ensam med mamma och pappa i bakgrunden. Daniel har gömt sig i kungens strandhus eller spelat golf på Ekerums golfklubb. Kungens order har varit tydlig – Daniel får inte delta i det officiella firandet.

Det finns två anledningar till det. Dels räknas Daniel inte som medlem av kungafamiljen förrän han är gift med kronprinsessan. Därför ska han enligt hovetiketten inte synas i kungliga offentliga sammanhang.

Dels skulle hans närvaro ta uppmärksamheten från födelsedagsbarnet och det har varit något som oroat både kungen och Daniel själv.

I stället har Daniel fått fira sin flickvän sent på kvällen när kungafamiljen kommit tillbaka till Solliden.

Men efter förlovningen är allt förändrat. Att Daniel var med vid audiensen för Sydkoreas president i går var ett viktigt steg.

– Kungen var mycket nöjd med hur Daniel hanterade mötet med presidenten. Det var en trevlig lunch där Daniel höll en lågmäld profil, berättar en källa med insyn i kungafamiljen.

In i det sista var det oklart om Daniel skulle få vara med vid firandet på Solliden i dag. Hovet kunde inte ge något officiellt besked. Men Aftonbladet kan avslöja att kungen tog beslutet om Daniels närvaro sent i går kväll.

Beslutet gäller bara firandet vid slottet, inte direktsändningen vid idrottsplatsen i Borgholm. Vid midnatt i går kväll hade SVT, som ansvarar för tv-sändningen, ännu inte fått information om Daniel ska vara med på evenemanget i kväll.