JA till EU:s nya grundlag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-03

Tjeckiens författningsdomstol: Bryter inte mot konstitutionen

EU-ordförande Reinfeldt kan andas ut.

I dag gav Tjeckiens författningsdomstol grönt ljus för EU:s nya grundlag – Lissabonfördraget.

Några timmar senare satte Tjeckiens president Vaclav Klaus sitt namn under fördraget.

– Det är en stor lättnad, säger Sveriges EU-minister Cecilia Malmström till Aftonbladet.

Lissabonfördraget strider inte mot Tjeckiens grundlag. Det kom landets författningsdomstol fram till i morse. Några timmar senare undertecknades fördraget av Tjeckiens president Vaclav Klaus. Därmed har samtliga EU:s medlemsländer godkänt Lissabonfördraget.

På EU-toppmötet förra veckan enades medlemsländerna om att ge Tjeckien undantag från unionens stadga om grundläggande rättigheter. För Tjeckiens del innebär det att tyskar med rötter i Tjeckien inte ska kunna kräva tillbaka egendomar från tiden före andra världskriget.

Nöjd med undantaget

För Fredrik Reinfeldts del innebär det att han, i egenskap av ordförande för hela EU, äntligen kan börja ägna sig åt att få den nya grundlagen på plats.

– Vi har haft som mål att fördraget ska träda i kraft innan årsskiftet och det ser jag nu som fullt möjligt, säger Cecilia Malmström.

Först och främst ska en "EU-president" och en gemensam "utrikesminister" utses.

Extra toppmöte

Det blir Fredrik Reinfeldts uppgift att inleda samtal med sina EU-kollegor för att enas kring de två personer som ska bli unionens ansikten utåt. Ett extra toppmöte är att vänta.

– Det är inte alls omöjligt, säger Cecilia Malmström.

Dessutom ska stora delar av kommissionen bytas ut. För Sveriges del innebär det att Margot Wallström ska ersättas av någon annan. Namn som nämns är biståndsminister Gunilla Carlsson, utrikesminister Carl Bildt - och EU-minister Cecilia Malmström.

Är du intresserad?

– Ja, det vore säkert roligt att sitta i kommissionen. Men jag har ett väldigt roligt jobb som det är. Det finns många lämpade kandidater.

Att få fördragsfrågan överstökad har varit viktigt för det svenska ordförandeskapet.

– Ju mer tid man kan lägga på de politiska frågorna, desto bättre, säger Cecilia Malmström.