15-årig flicka mördad dagar före skolbalen

avLinda Hjertén, Catarina Håkansson

Två skolkamrater sitter fortfarande anhållna

1 av 3 | Foto: P-O SÄNNÅS
Hedrade flickan Nedanför hoppbacken i Stureby utanför Stockholm samlades i går ledsna skolkamrater. Gråtande tände de ljus och lade ner blommor.

Den 15-åriga flickan drömde om att gå ut högstadiet och gå på skolbalen.

Men nu kommer den nya balklänningen aldrig att användas.

Natten till lördagen mördades hon och lämnades i ett skogsbryn under en fest med skolkamraterna.

Skolungdomarna samlades på toppen på den gamla skidhopparbacken i Stureby i södra Stockholm. Den 15-åriga flickan och hennes klasskamrater firade nationaldagen och den kommande skolavslutningen.

Torsdag skulle vara hennes sista dag i högstadiet. Men efter midnatt hände något. Hon försvann från den övriga gruppen. Vid tjugo i ett hittades hon av en ung pojke i ett skogsbryn på andra sidan backen. Hon var svårt skadad men fortfarande vid liv.

Skador genom yttre våld

Enligt uppgifter till Aftonbladet ringde den chockade pojken hem till sin mamma som larmade ambulans. När ambulanspersonalen kom dit påbörjades genast hjärt-lungräddning som fortsatte hela vägen till sjukhuset. Men allt var för sent.

Flickan dödförklarades av en läkare vid ankomsten till sjukhuset. Hennes skador fick polisen att genast misstänka mord. Hon hade enligt uppgifter till Aftonbladet tydliga märken på sin hals.

– Det är skador genom yttre våld, hon skulle inte kunna tillfoga sig de skadorna själv, säger polisens presstalesman Karin Solberg.

Polisen är också säker på att flickan inte har blivit sexuellt utnyttjad.

Skolkamrater anhållna för mordet

Festdeltagare och vuxna förhördes och nästan direkt fick polisen en misstänkt gärningsman – en jämnårig skolkamrat. Pojken greps under natten och senare på dagen greps också en 16-årig flicka misstänkt för anstiftan eller medhjälp till mord.

Båda anhölls också av en åklagare som skäligen misstänkta och de satt fortfarande anhållna på måndagen.

De tre ungdomarna umgås i samma kompisgäng. Enligt polisen är motivet ännu oklart men en av flera teorier är svartsjuka.

– Vi forskar närmare på deras koppling till varandra. Det är en del i en tänkbar motivbild att någonting har gått fel i den här vänskapen, säger Karin Solberg.

Den mordmisstänkte pojken nekar enligt sin advokat till anklagelserna. Ingenting har framkommit i förhören med vare sig honom eller den anhållna flickan som hjälpt polisen.

Polisen vill nu vädja om att få kontakt med fler eventuella vittnen från mordnatten.

– Vi söker fortfarande vittnen. Någon kanske sett någon eller något. Då kanske de kan säga till någon lärare i skolan eller ringa oss, säger Karin Solberg på Söderortspolisen.

”Hon var omtänksam”

Flickan var mycket omtyckt och populär på sin skola. Efter beskedet om hennes död öppnade skolan för att ta om hand chockade vänner, kamrater och elever. Gråtande ungdomar samlades i små grupper utanför skolan och senare på kvällen ordnades en minnesstund i gräset nedanför hoppbacken. Den döda flickan hedrades med blommor och tända ljus.

– Hon var omtänksam, trevlig, väluppfostrad och artig. Hon ställde alltid upp för sina vänner, säger en vän.

Flickan skulle fylla 16 år om en dryg vecka.

Hon såg fram emot skolavslutningen från nian på torsdag, men mest av allt längtade hon till tisdagens skolbal.

– Nu hänger en balklänning som aldrig kommer att användas, säger en bekant.

Skolan har beslutat att bibehålla ceremonierna kring skolavslutningen, till exempel avslutningsbalen för klass 9.