Nyheter

Östberg kan tacka finanskrisen

Av: 

Per Bjurman

NYHETER

NEW YORK. Hon gjorde inget för att stoppa pojkvännen när han mördade först en restaurangägare och sedan en polis.

Snarare tvärtom.

Det är därför Annika Östberg fått tillbringa de senaste 27 åren i amerikanskt fängelse.

Och om det inte varit för den ekonomiska krisen i USA hade hon troligen fortfarande suttit kvar...

Det är snart exakt 28 år sedan Annika Östbergs liv förstördes.

Sista april 1981 såg den då svårt heroinberoende svenskan och hennes pojkvän, Bob Cox, till att lura restaurangägaren Joe Torre till en lagerlokal utanför San Francisco.

Han hade fått löfte om att köpa stulet kött till ett förmånlig pris, men istället blev han rånmördad.

Sköt i huvudet

Medan Östberg låtsades plocka fram det stulna köttet ur bakluckan på sin bil, sköt Cox Torre i huvudet – och stal hans plånbok.

Scenariot upprepades när paret under sin flykt genom norra Kalifornien fick punktering och stoppades av polisen Richard Helbush. Östberg distraherade honom genom att låtsas leta efter sitt körkort. Då tog Cox återigen fram sitt handeldvapen och sköt Helbush i ryggen och bakhuvudet, flera gånger. Polismannen, som av allt att döma bara stannat för att hjälpa till med punkteringen, dog omedelbart.

Paret Östberg-Cox fortsatte, som ett slags bedagad variant av Bonnie & Clyde, flykten i Helbush patrullbil, men stoppades strax därefter av ett stort polisuppbåd – och en häftig eldstrid tog vid.

Hjälpte honom ladda om

Det var under den Annika Östberg aktivt assisterade pojkvännen och flera gånger hjälpte honom att ladda om sitt vapen.

Till slut lyckades polisen oskadliggöra Cox och de båda brottslingarna kunde gripas.

Cox tog sitt eget liv i häktet innan rättegången hann påbörjas – enligt vissa uppgifter under suspekta omständigheter – men 1983 fick hans svenska livskamrat sin dom:

25 år till livstid för mord av första graden.

Hon hade då erkänt, och redogjort för hela händelseförloppet i detalj, vilket räddade henne från dödsstraff.

”Viljelöst offer”

Annika Östberg, som redan i börjat av 70-talet hade dömts för dråp, menade dock att det var drogmissbruket som förvandlat henne till ett viljelöst offer som bara gjorde vad pojkvännen ville.

Åklagaren hade en annan uppfattning. Han menade att Östberg ledde hela operationen och bara använde Cox som ett redskap.

Det är också den bilden offrens anhöriga, framförallt Richard Helbushs änka och dotter, valt att tro på – och med emfas framhållit under de, för Östberg, fruktlösa förhör frigivningsnämnden i Kalifornien hållit med jämna mellanrum det senaste decenniet.

Den sortens synpunkter från anhöriga väger alltid tungt i amerikanskt rättsväsende och under normala omständigheter är det högst troligt att Annika Östberg blivit kvar i kvinnofängelset i Corona utanför Los Angeles.

Ekonomiska skäl

Men den ekonomiska krisen, som är särskilt djup i just Kalifornien, har vänt upp och ner till och med på den amerikanska kriminalvården.

Så sent som i måndags beslutade federala domare, till guvernören Arnold Schwarzenegger vrede, att Kalifornien av ekonomiska skäl måste minska antalet fångar med 40 procent.

Det är mot bakgrund av den verkligheten det nya, oväntade kapitlet i den dramatiska sagan om Annika Östberg ska ses.

Hon har finanskrisen att tacka för resan hem till Sverige...

Publisert: