Nyheter

Fattigbloggen har gjort den svenska fattigdomen synlig

Av: 

Anna Hjalmarsson

NYHETER

Bloggen diskuterades i SVT:s Debatt

När Aftonbladets Jessica Ritzén började blogga om att leva på socialbidrag var det som att lyfta på locket till ett Sverige som sällan kommer till tals.

Fattigbloggen har blivit en succe och startat en intensiv debatt.

I kväll deltog hon i SVT:s Debatt och diskuterade den svenska fattigdomen.

Jessica Ritzén.
Jessica Ritzén.

Innan Aftonbladets Jessica Ritzén började blogga om hur det är att leva på socialbidrag i en månad hade hon aldrig kunnat föreställa sig vilket genomslag Fattigbloggen skulle få.

Men bloggen blev snabbt en av Aftonbladets största, och debatten är intensiv bland kommentarerna. Desperata vittnesmål från samhällets botten blandas med synpunkter på om man får röka när man lever på socialbidrag.

Skamligt vara utan pengar

– Bloggen gjorde normen synlig, många såg att de har det minst lika jävligt själva, säger Jessica. Den har blivit en ventil för många, ett ställe där man kan diskutera vad vi menar med fattigdom. Det är ju fortfarande så skamligt att vara utan pengar.

Fattigbloggen fyller två viktiga funktioner, tycker Jessica. Dels att visa att den svenska fattigdomen finns och hur den ser ut, dels att driva på debatten om vilken välfärd vi ska ha.

– Vi måste diskutera vad människor ska ha rätt till, vad vi är beredda att betala för, säger hon. Ska en vuxen människa få dricka mjölk till maten, eller ska man nöja sig med kranvatten? Och vad gäller om man har barn, får de dricka mjölk?

Egen erfarenhet av fattigdom

Vissa kritiserar bloggen och menar att Jessica inte kan förstå hur det verkligen är att leva på socialbidrag när det bara handlar om en månad, och hon kan gå tillbaka till sitt vanliga liv direkt efteråt.

Men fattigdom handlar inte om person utan om situation, säger Jessica Ritzén. Vem som helst kan hamna i situationen, och det kan gå snabbt.

– Jag gick själv ut i arbetslöshet under 90-talskrisen, och levde på socialbidrag i några månader och på a-kassa, säger hon. Jag har egen erfarenhet av vara fattig, men egentligen tycker jag inte det är viktigt. Tanken med bloggen är att skildra skillnaden mellan att ha ett avlönat jobb och att leva på socialbidrag.

Hon är överväldigad av all förtvivlan och frustration hon mött i bloggen.

– Och av ilskan i många kommentarer, hur vi ser på människor som lever på botten. Det är jätteviktigt att diskutera, för fattigdomen blir bara större. Det borde finnas tusen fattigbloggar!

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Aftonbladets bloggar
Publisert: