Nyheter

Ägarens varning – efter katten Rubens smakprov

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Katten Rubben var ovanligt intresserad av russinen som Karin Laurin och hennes sambo knaprade på. När han till slut fick smaka gjorde det att kvällen slutade hos veterinären.

I tisdags kväll satt Karin Laurin och hennes sambo och åt russin och nötter framför en film i hemmet i Norrköping. Deras åttaårige katt Ruben var väldigt intresserad av russinen och skulle prompt smaka. Karin gav till sist med sig och gav honom två stycken.

– Jag undrade vad det var som gjorde att han tyckte att det var så gott så jag googlade.

Det visade sig att russin kunde vara väldigt farligt för katter. Endast en liten dos skulle kunna leda till njursvikt.

– Vi blev ju såklart rädda och vi trodde att vi hade förgiftat katten. Han är min partners älskling så jag kände att jag tagit något dyrbart ifrån honom.

De ringde till ett djursjukhus och hänvisades till en distriktsveterinär. Ruben hade dock inga symptom alls men de åkte till veterinären i förebyggande syfte. Där såg veterinären till att Ruben spydde så att han fick upp russinen.

– Hon förklarade för oss att efter en till två timmar så tas giftet upp av kroppen och då kan man inte göra så mycket mer, än att hoppas på det bästa. Men nu fick vi fatt på dem så då kunde vi pusta ut.

Karin frågade om andra djurägare hade koll på detta och fick svaret att det inte var många som visste.

– Det är giftigt för hundar med, många djurägare ger hundar både russin och vindruvor som är väldigt giftigt tydligen.

Varnar andra djurägare

Så Karin bestämde sig för att skriva ett inlägg om händelsen – för att varna andra.

Vissa kanske redan har stenkoll på allt giftigt, andra inte. Vi hade i alla fall ingen aning och har bestämt oss för att hädan efter aldrig ge katterna något som vi inte kan lita på till 100%. Det kommer årligen, speciellt runt jultider, in många katter och hundar till veterinär med akut njursvikt (eller andra åkommor) som resultat på att djuren fått i sig något olämpligt. Det finns inte mycket man kan göra vid ett sådant tillfälle och flera dör”‚ skriver hon i sitt inlägg som delats över 5 000 gånger.

Det är flera som varit ovetandes om faran med russin som Karin.

– Några har fått reda på det här men väljer att ge sina djur ändå för att ”det gått bra hittills”. Huvudsaken är dock att man får reda på det.

Ruben ska ha klarat sig helt utan några åkommor, vilket är en lättnad.

– Han var helt normal dagen efter, sitt vanliga, busiga, knäppa jag. Då kände jag att vilken omskakande grej det var, vi trodde att han skulle dö där.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: