Nyheter

De bearbetar sorgen på nätet

Av: 

TT

På nätet kan man få kontakt med människor med liknande erfarenheter av förlust. Arkivbild.
På nätet kan man få kontakt med människor med liknande erfarenheter av förlust. Arkivbild.
Nätgruppen är tillgänglig när som helst, dygnet runt, var som helst och hur länge som helst. Det är inte samma sak som om man ska träffas i en stödgrupp, enligt forskaren Ylva Hård af Segerstad.

NYHETER

I allhelgonatider ökar nätinläggen om nära anhöriga som gått bort. Man visar bilder på smyckade gravar och delar minnen.

Men för många har också själva sorgearbetet flyttat ut på nätet.

– Sociala medier och digitala verktyg gör det möjligt att få stöd på ett sätt som inte var möjligt tidigare, säger Ylva Hård av Segerstad, docent på Institutionen för tillämpad it vid Göteborgs Universitet.

Hon har forskat på sorgearbete i sociala medier och har bland annat studerat en sluten stödgrupp på Facebook för föräldrar som förlorat barn. Gruppen har omkring 2 000 medlemmar. Den är modererad och man ansöker om medlemskap och det prövas så att de som blir medlemmar verkligen drabbats av en förlust. För många får gruppen en stor betydelse.

– Gruppen är tillgänglig när som helst, dygnet runt, var som helst och hur länge som helst. Det är inte samma sak som om man ska träffas fysiskt i en stödgrupp.

Stor betydelse

För många har de digitala kanalerna helt enkelt blivit ett forum för sorgebearbetning och tröst.

– Man har möjlighet att komma i kontakt med många fler människor än vad man kan annars, människor som alla delar en liknande erfarenhet, säger Ylva Hård av Segerstad.

Det finns en rad liknande grupper. Grupper för människor som förlorat en anhörig efter ett våldsdåd, eller genom ett självmord, grupper för dem som mist någon genom en sjukdom eller att någon nära gått bort mitt i livet. Grupperna är ofta användardrivna och har skapats av ett behov att få kontakt med andra som har liknande erfarenheter och kan uttrycka förståelse.

"Inte ensam längre"

– En grupp kan innehålla personer som förlorade sin nära anhörig för 30 eller 40 år sedan och andra som gjorde det förra veckan. Det skapar en möjlighet att få hjälpa av andra som gått igenom processen före mig, säger Ylva Hård av Segerstad.

Diskussionsgrupper är ofta inte det enda sättet att bearbeta sin sorg på nätet. Många har egna bloggar, lägger ut material på sina öppna Facebook- eller Instagramflöden eller på annat sätt berättar minnen och delar sorgen efter den person som gått bort. Och ibland upplever de sörjande att vänner och anhöriga har lättare att uttrycka sitt deltagande via de sociala medierna än när man möts ansikte mot ansikte.

– Det är en paradox. För Facebook beskylls ofta för att vara ytligt och glättigt. Men i sådana situationer kan orden uppfattas som mer äkta, berättar Ylva Hård av Segerstad.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: