Brevbomberna i USA

Donald Trump: ”Vi är arga och upprörda”

avJenny Rydberg

Under onsdagen har bomber skickats till bland annat CNN och till före detta presidenten Barack Obama och till familjen Clinton.

– Vi kommer lägga all vikt vid att de som är ansvariga för det här ska ställas inför rätta, säger USA:s president Donald Trump.

Donald Trump mötte pressen i Vita huset, efter att brev med sprängladdningar skickats till ett flertal adresser i USA.

Presidenten har tidigare fått kritik för sin aggressiva retorik, som har skapat oro för att han kan hetsa och trigga till våldsamma handlingar.

Foto: LEAH MILLIS / Reuters
Donald Trump om bomberna i USA.

Ett exempel är när Donald Trump för bara några dagar sedan berömde kongressledamoten Greg Gianforte för det våld han utsatt en reporter för. Presidentens uttalande att ”alla som kan göra en sådan nedtagning är beundransvärda” har väckt skarp kritik.

Men det var en lugn Donald Trump som tog emot pressen i Vita huset under onsdagen.

– Säkerheten för det amerikanska folket är min högsta prioritet, säger han.

Trump: ”Måste enas”

Presidenten berättade för den samlade pressen att han precis avslutat en briefing med bland annat FBI och Secret service.

– I de här tiderna måste vi enas och skicka ett tydligt meddelande att hot om politiskt våld inte har någon plats i USA, säger Donald Trump.

– Vi är arga och upprörda över vad vi har sett i dag, fortsätter han.

Donald Trumps fru Melania Trump kommenterade också bombpaketen under presskonferensen.

– Vi kan inte tolerera så fega handlingar och fördömer detta, säger Melania Trump.

CNN: ”Fullständig brist på förståelse”

Donald Trump nämnde inte mediejätten CNN under presskonferensen, och pratade knappt om vilka det var som mottagit bomberna och vad hotet mot de drabbade innebär. Hans uttalande skiljde sig från exempelvis New Yorks borgmästare Bill de Blasio, som tidigare under dagen sa att bomberna som skickats var en terrorhandling och ett sätt att underminera den fria pressen.

”Det finns en total och fullständig brist på förstående i Vita huset för hur allvarliga deras upprepade attacker mot media är. Presidenten, och särskilt Vita husets pressekreterare, borde veta att deras ord spelar roll. Än så länge har de inte visat att de har någon förståelse för det, säger CNN:s chef Jeff Zucker i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM