Spelet om regeringsmakten

Total tystnad efter att Löfven träffade alliansledarna

Moderatledaren och S-ledaren har haft ett första samtal

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson, Pär Karlsson

Stefan Löfven har i dag träffat alla fyra alliansledare, i sina sonderingsförsök inför att bilda en ny regering.

Men från samtliga är det locket på kring hur samtalen gått.

– Jag har hunnit med dem jag hade siktat på att jag skulle träffa i dag. Nu är det viktigt för mig att ha en lugn och städad process, säger Löfven.

Under dagen har Stefan Löfven träffat samtliga alliansledarna i sina sonderingsförsök inför att bilda en ny regering.

Dagens möte mellan Löfven och Kristersson varade i 20 minuter. Efteråt ville M-ledarens presschef Cherine Khalil inte berätta något om vad de båda samtalat om.

– Mötet varade i ungefär 20 minuter. Utöver det får alla frågor om mötet ställas till den som är ansvarig för sonderingarna, alltså Stefan Löfven.

”Säger samma sak”

Även L-ledaren Jan Björklund har träffat Löfven, bekräftar hans stabschef Elin Boberg.

– Han säger samma sak som han sagt på presskonferenserna de senaste dagarna, säger hon.

Björklund har de senaste dagarna sagt att han vill att Alliansen håller ihop och att en blocköverskridande regering ska bildas. Han har gett flera exempel på regeringar som skulle kunna bildas: Alliansen med S, S med M samt Alliansen tillsammans med Miljöpartiet.

Enligt uppgift till Aftonbladet träffade C-ledaren Annie Lööf Stefan Löfven vid lunchtid på tisdagen. Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu bekräftar att de träffats men vill inte kommentera något mer om mötet.

Ebba Busch Thor träffade också Stefan Löfven och gav samma besked som under gårdagen - att hon inte tänker sitta i en S-ledd regering, säger pressekreterare Sara Hummerdahl.

”Kan inte berätta vem jag träffar”

Löfven själv var också hemlighetsfull och ville inte ens bekräfta att samtalen skett, när Aftonbladet mötte honom på väg in till Socialdemokraternas gruppmöte i riksdagen.

– Vilka jag har pratat med och vad jag har sagt, det kommer jag att redogöra för talmannen. Tills dess får ni ge det lite tid.

Ser du ljusare på läget i dag än i går?

– Jag kan inte dra några slutsatser efter en dag. Nu kommer jag att prata med alla utom Jimmie Åkesson och när jag har något att säga, då berättar jag det.

– Det är talmannen som ska ha min rapport, efter det kommer svenska folket att få veta.

Vad blir nästa steg?

– Jag kan inte berätta offentligt vem jag träffar och hur och var samtalen sker. Nu är det viktigt för mig att ha en lugn och städad process. 

Alla alliansledare har ju bekräftat att de träffat dig?

– Jag förnekar inte att jag träffat dem, jag måste dra mina egna slutsatser av de här samtalen. När jag har det, så ska de till talmannen först.

Eftersom Löfven fortsätter som statsminister i övergångsregeringen åker han vid lunchtid på onsdagen, efter ett öppet möte med riksdagens EU-nämnd och åker därefter till Bryssel för att delta i EU-toppmötet där. Toppmötet pågår till åtminstone torsdag eftermiddag.

Löfvens plan var tidigare att stanna kvar i Bryssel för att delta i ett toppmöte mellan EU och de asiatiska ländernas samarbetsorgan Asem, men det överlåter Löfven nu till utrikesminister Margot Wallström.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM