Svensk misstänks för knivmord i Oslo

Makaveli Lindén ställde in möte med frivården – dagen före mordet

Av: 

John Granlund

NYHETER

Makaveli Lindén, 20, hörde av sig till sin frivårdskontakt och påstod att han var dödshotad och gömde sig i Tyskland.

Dagen efter misstänks han ha huggit ihjäl Heikki Bjørklund Paltto, 24, i Norge.

Nu jagas han över hela världen.

Norska polisen varnar allmänheten för att närma sig svenske Makaveli Lindén om han visar sig.

– Han är på rymmen, befinner sig i en svår situation och är efterlyst för två allvarliga brott i Oslo. Då får man förhålla sig till det. Ser man denna person så ska man bara ringa polisen. Vi önskar inte att personer ur allmänheten ska företa sig något på egen hand, säger spaningsledaren Grete Metlid på polisen i Oslo.

Var polisen misstänker att 20-åringen befinner sig vill man inte avslöja.

Hotade personal

Makaveli Lindén misstänks ha knivhuggit Heikki Bjørklund Paltto, 24, till döds i hans hem i Oslo i måndags.

Drygt två månader tidigare, den 10 augusti 2018, släpptes Makaveli Lindén ut från Skogomeanstalten där han avtjänat ett straff på ett år och sex månader för ett rån där han bröt sig in i ett studentboende i Uppsala och tvingade till sig pengar.

Han släpptes fri så tidigt som det är möjligt, efter två tredjedelar av det utmätta straffet, trots att hans tid i fängelse präglats av misskötsel, hot mot personal och upprepade beslut om isoleringscell, enligt Kriminalvårdens dokumentation.

Bland annat varnades han, och isolerades, efter att ha hotat personal genom att forma sin ”hand till en pistol” samtidigt som han ”avfyrade mot personalen”.

Bevakades en gång i veckan

Några månader tidigare varnades Makaveli Lindén då han ska ha spottat i en medintagens mat. Händelsen ska ha föregåtts av att den medintagne förolämpat 20-åringen.

Inför frigivningen skrev Kriminalvården i en utredning att Makaveli Lindén:

  • Har en medelhög risk för återfall i brott.
  • Har ”insatsbehov inom områdena antisocial historia, prokriminellt umgänge, antisociala personlighetsmönster, narkotikamissbruk”.
  • Har under tiden i anstalt ”uppvisat en hel del gränsöverskridande beteenden och olämpliga uppföranden gentemot både intagna och personal”.

Inför frigivningen beslutade Kriminalvården att Makaveli Lindén skulle ”bevakas” av frivården genom ett frivårdsbesök en gång i veckan.

Men i mitten av oktober avbröt Makaveli Lindén kontakten med frivården. Det sista man hörde ifrån honom var ett sms den 14 oktober – dagen före mordet som han misstänks för i Oslo. I sms:et skrev 20-åringen, enligt handlingar från Kriminalvården, att han kommer att utebli från mötena för att han befinner sig hos en släkting i Tyskland och att han lever under hot.

”Lindén uppger att folk vill döda honom och att han inte vill riskera sitt liv för ett möte på frivården”.

Gömmer sig i utlandet

Enligt Aftonbladets uppgifter har polisen nu genom elektronisk spårning lyckats lokalisera Makaveli Lindén till ett ”tredje land”. Uppgifterna bekräftas delvis av Oslopolisen som uppger att man inte tror 20-åringen längre befinner sig i Norge eller Sverige.

Aftonbladet har i dag varit i kontakt med polis i Tyskland och Danmark men ingen vill lämna några kommentarer.

Inte heller Oslopolisen vill säga något:

– Vi går inte in på vad vi har eller inte har för information om var han befinner sig. Det viktigaste vi har att förmedla nu är att det pågår en operation där vi jobbar med att lokalisera honom och gripa honom, säger spaningsledaren Grete Metlid.

ANNONS

Skynda fynda damkläder– lagerflytt! 20% REA PÅ ALLT FRÅN CELLBES!

Extern länk från Cellbes

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Makaveli Lindén erkänner att han dödat Heikki Paltto

ÄMNEN I ARTIKELN

Svensk misstänks för knivmord i Oslo

Makaveli Lindén

Oslo

Skogomeanstalten

Kriminalvården

Interpol

Brott