Nära anhörig om tillslaget: Han skulle slänga tunnorna

avSimón Bustamante

NYHETER

STRÖMSUND. Klockan 04 på morgonen slog polisens insatsstyrka till.

Inför ögonen på sin fru och flera barn greps den man som nu misstänks för förberedelse till terrorbrott.

Han beskrivs som en vanlig familjefar och hans familj fattar ingenting.

– Barnen är rädda och chockade och undrar var pappan är, säger en nära anhörig.

Den terrormisstänkte mannen i Strömsund höll på att förbereda sig för att åka till jobbet vid fyratiden på måndag morgon. Då slog polisens insatsstyrka till mot bostaden och enligt en anhörig var det mellan 15 och 20 poliser på plats.

1 av 6 | Foto: Olle Melkerhed
När Aftonbladet besöker tomten där tillslaget gjordes finns mängder av byggmaterial på hyllorna i förrådet. Där ligger cement, kakel och på en släpvagn utanför står färgburkar staplade.

”Helt oväntat”

I bostaden fanns förutom mannen hans fru och barn som alla blev vittne till gripandet.

– Det var helt oväntat och alla blev väldigt chockade, berättar två släktingar till mannen.

Mannens fru och deras yngsta barn, en bebis, fördes till polisstationen där frun förhördes i sex timmar. Hon släpptes senare.

I mannens bostad beslagtogs datorer och annat. Senare hämtade polisen även ett flertal tunnor från en tomt som den terrormisstänkte mannen äger.

Enligt de anhöriga hade han köpt ett parti som han trodde var målarfärg men som visade sig innehålla en del kemikalier.

Hade flera tunnor färg

När Aftonbladet besöker tomten där tillslaget gjordes finns mängder av byggmaterial på hyllorna i förrådet. Där ligger cement, kakel och på en släpvagn utanför står färgburkar staplade.

– Han tänkte göra sig av med tunnorna och hade därför ställt ut dem, säger den anhörige och pekar på en plats bredvid släpvagnen.

Platsen är inte avspärrad.

– Om man vet att det är något farligt och misstänkt som man vill dölja så förvarar man väl det inte helt öppet utomhus, säger den anhörige.

De närstående tror på den terrormisstänktes förklaring. Att han skulle använda färgen till ett hus som skulle byggas på tomten.

– Han samlade på sig byggmaterial och berättade att han fick färgen billigt. Tunnorna har inget med terrorverksamhet att göra, säger de.

Beskrivs som en vanlig familjefar

De beskriver honom som en vanlig, hårt arbetande familjefar som bott i Strömsund de senaste tio åren. Som är troende och besöker moskén emellanåt men som mestadels lever ett lugnt familjeliv.

Efter att han anhölls har familjen inte hört något från polisen. De har inte fått veta exakt vad han misstänks för.

– Familjen är fortfarande rädd. Hans barn gråter och undrar var pappan är men ingen kan ge några svar, säger en av släktingarna.

Efter ett uppmärksammat mordförsök på en imam i februari 2012 flyttade många uzbeker från samhället. Att en man nästan miste livet på grund av att han kritiserat regimen i det forna hemlandet skrämde många.  I dag bor bara cirka en handfull uzbekiska familjer kvar berättar en av mannens anhöriga.

Många uzbeker har dessutom påverkats av att en landsman ligger bakom terrordådet i Stockholm.

– De känner sig utpekade som grupp, det är svårt.

”Ingen koppling till Akilov”

Enligt de anhöriga är det osannolikt att det finns någon koppling mellan Rahmat Akilov och mannen som anhållits i Strömsund.

– Jag kan till hundra procent säga att han inte har någon koppling till Akilov. Han känner bara till honom efter det som hände, säger de.

Hur kan ni vara säker?

– Vi känner honom. Han är inte en sådan person och han håller inte på med terror. Nu är de oroliga för att tillslaget av kemikalier ska öka misstankarna.

– Vi vet inte vart han är eller hur han mår. Vi hoppas bara att han ska släppas snart, säger en anhörig.

Säpo: ”Vi jobbar på intensivt”

Säpo kan i nuläget inte ge några kommentarer i ärendet, utöver den information som redan står på dess webbsida. Men man bekräftar att samtliga tre personer fortfarande sitter anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

– Vi jobbar på intensivt med förundersökningen och blickar parallellt framåt. Vårt huvuduppdrag är ju att förebygga brott mot demokratin och rikets säkerhet, säger Johanna Blomqvist på Säpos presstjänst.

Kan ni säga något om var man planerade att slå till – och när?

– Val av mål eller tid och plats är inget som vi kan gå ut med. Det vi sagt är att vi följt de misstänkta personerna under en tid, men det har inte funnits några indikationer på att det var något som var planerat inom den närmaste tiden.

Dagens tre rubriker 1 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Terrorism

Strömsund

Akalla

Säpo