Avspänd inledning för säkerhetsrådet i Skåne

avTT

Foto: Johan Nilsson/TT
Säkerhetsrådet i skolbänken på ESS i Lund, med USA:s FN-ambassadör Nikki Haley och Frankrikes François Delattre i förgrunden. Bakom dem sitter Polens FN-ambassadör Joanna Wronecka och Rysslands FN-ambassadör Vassily Nebenzia
Foto: Johan Nilsson/TT
Iklädda gummistövlar, röda bygghjälmar, skyddsglasögon och reflexvästar är medlemmarna i FN:s säkerhetsråd redo för en rundtur på området där forskningsanläggningen ESS byggs utanför Lund.
Foto: Johan Nilsson/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) talar med journalister utanför Grand Hotel i Lund inför FN:s säkerhetsråds besök.
Foto: Perry Nordeng / ESS
Bygget av ESS har nu nått nästan halvvägs. 2023 är anläggningen klar att användas.

De hetsiga konflikterna är som bortblåsta när FN:s säkerhetsråd inleder sitt Sverigebesök. Iklädda röda bygghjälmar och gummistövlar tas de på rundtur på mångmiljardbygget ESS i Lund.

Men snart väntar ödesfrågorna igen: Syrien kommer att dominera samtalen i Backåkra.

I bästa fall kommer de att föras i närvaro av FN:s sändebud i Syrien, Staffan de Mistura. Utrikesminister Margot Wallström flaggar för att det finns en osäkerhet kring detta, men hoppas på det. Hon ser det informella arbetsmötet på Dag Hammarskjölds Backåkra under helgen som en möjlighet att umgås och prata i en ny miljö, men varnar för överdriven optimism.

– Jag tror inte att man ska ha överdrivna förhoppningar om att hela den frågan kommer att lösas här. Jag tror att det framför allt handlar om att ge sig tid också att tala om det långsiktiga när det gäller säkerhetsrådets och FN:s roll i Syrienkonflikten, säger hon.

I skolbänken

Även miljön på ESS är ett ovanligt sammanhang för säkerhetsrådet. Uppradade som i skolbänkar med Margot Wallström i katedern välkomnas toppdiplomaterna där till Sverige.

– Forskning inom partikelfysik är på vissa sätt inte så annorlunda än det arbete som utförs i säkerhetsrådet. Du behöver verkligen se och förstå också de minsta av detaljer för att helt kunna få grepp om den större bilden, säger Margot Wallström.

Efter en miniföreläsning om den forskning som kommer att bedrivas på den internationella anläggningen när den står klar 2023, utrustas toppdiplomaterna med gummistövlar, röda bygghjälmar, skyddsglasögon och reflexvästar. Med högsommarvarma vindar i ansiktet beger de sig ut på rundtur på området.

Kvällen i Lund avslutas sedan med en middag på Lunds universitet, där även studenter närvarar.

Guterres på väg

På Dag Hammarskjölds Backåkra ansluter även FN:s generalsekreterare António Guterres, som är arrangör för mötet, och även statsminister Stefan Löfven.

Om Sveriges roll för att lösa knutarna i Syrienkonflikten säger Margot Wallström:

– Vi bidrar ju, genom vår ambassadör och våra instruktioner till honom, till diskussionen om hur man hittar en väg framåt – både ett politiskt spår, ett kemvapenspår och ett humanitärt spår. Vi ska försöka bidra med några idéer också.

Respekt för Hammarskjöld

Att säkerhetsrådets årliga informella arbetsmöte hålls utanför New York är unikt, konstaterar Wallström. Hon ser det framför allt som en respekt för den tidigare svenske FN-generalsekreteraren Dag Hammarskjöld, men också för Sverige. Hon påminner om att Dag Hammarsköljd var en modig generalsekreterare och att han också var en bergsklättrare.

– Man kan kanske tänka sig att det här är ett berg att bestiga just nu, Syrienfrågan.

– Man kan kanske tänka sig att det här är ett berg att bestiga just nu, Syrienfrågan.

Utrikesminister Margot Wallström påminner inför FN:s säkerhetsråds möte på Backåkra att Dag Hammarskjöld var en modig generalsekreterare, som också hade bergsklättring som hobby.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien