M vill sänka skatt för 36 miljarder

Foto: Jessica Gow/TT
Moderaternas ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Moderaterna vill sänka skatt på lön och pension med 36 miljarder kronor under nästa mandatperiod. I partiets kommande vårmotion kommer sänkt skatt på arbete att vara en av prioriteringarna.

– Vad vi ser är att det behöver löna sig bättre att jobba i Sverige, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Av de 36,1 miljarderna i skattesänkningar går 27,6 miljarder till sänkt skatt på arbete. M vill utöka jobbskatteavdraget, vilket kostar staten 22 miljarder. Partiet vill också höja brytpunkten så att färre betalar statlig skatt, vilket kostar staten 3 miljarder.

Mer i plånboken

Enligt de beräkningar som Moderaterna presenterade vid en pressträff på onsdagen innebär skattesänkningarna omkring 500 kronor i lägre skatt för stora yrkesgrupper. Procentuellt sett innebär förslaget störst skattesänkning för de lägsta inkomsterna.

M föreslår också ett förstärkt jobbskatteavdrag för de som fortsätter att jobba efter 64 år. Det beräknas ge en tusenlapp mer i plånboken för inkomster på 20 000 kronor.

Partiet hävdar att skattesänkningarna på arbete leder till 26 000 fler människor i jobb.

Ska finansieras

När det gäller pensioner vill Moderaterna sänka skatten med 8,5 miljarder kronor under nästa mandatperiod. Enligt Svantesson kommer alla skattesänkningar att vara finansierade genom minskade utgifter för staten.

– Vi har finansiering på 50 miljarder. Det är sänkta bidragskostnader och omprioriteringar, säger hon.

Svantesson nämner till exempel att M säger nej till byggsubventioner och elcykelpremier och till en del av Arbetsförmedlingens medel som M anser används ineffektivt.

ARTIKELN HANDLAR OM