FN:s generalsekreterare om Syrien: ”Diplomati enda vägen till fred”

avSusanna Nygren

NYHETER

I dag höll FN:s säkerhetsråd ett unikt möte på Dag Hammarskjölds gård, Backåkra. Dagen präglades av situationen i Syrien men också nyheten att Nordkorea ska sluta att provskjuta kärnvapen. Det gladde FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Det finns hopp. Om det går bra bevisar det också att när säkerhetsrådet är enat så har det effekt. Det bevisar att diplomati är det enda sättet att lösa konflikter – inte militär, sa han.

FN:s ljusblå flagga var i dag hissad på den skånska slätten. Den stod rätt ut och skakade betänkligt i den hårda vinden bredvid sin blågula svenska motsvarighet. Symboliskt likt den hårda stämning som nyligen präglat säkerhetsrådet.

Fast besluten om att försöka ändra på detta gjorde FN:s generalsekreterare Antonio Guterres entré på Dag Hammarskjölds gård Backåkra. Tillsammans med de andra FN-ambassadörerna och statsminister Stefan Löfven höll han en arbetslunch inne i huset – omgiven av Hammarskjölds böcker och möbler.

– Det är högst symboliskt att vi träffas i Dag Hammarskjölds gård. Det är i den här stunden vi måste minnas Dag Hammarskjölds ord. 1956 eller 1957 sa han att ”Vi är en värld och vi har inte rätt att förstöra den”, sa Antonio Guterres.

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare.

Syrien blev den heta frågan

Det är första gången ett av säkerhetsrådets arbetsmöten hålls utanför USA och Guterres valde platsen för att ambassadörerna skulle känna historiens tyngd men också träffas under avslappnade former.

Som befarat blev den heta frågan för dagen Syrien och den misstänkta kemvapenattacken i staden Douma för två veckor sedan – där över 70 personer dog.

Antonio Guterres menar att ett militärt ingripande bara skapar mer konflikt.

– Det finns ingen militär lösning för Syrien. Lösningen är politisk. Det är genom samtal mellan regeringen och opposition som vi hittar en lösning för de konflikter som finns, sa han.

Löfven: ”Vi måste få stopp på eländet”

Statsminister Stefan Löfven flankerade Guterres under pressträffen. Han menade att det var sorgligt att kriget i Syrien pågått under 8 år – utan att säkerhetsrådet har kunnat enats om lösning för fred. Vilket han också ska ha påtalat för ambassadörerna under deras lunchmöte.

Efter mötet kom Stefan Löfven och Margot Wallström ut och mötte pressen.

– Jag gjorde tydligt att vi måste stoppa kriget i Syrien. Det har hållit på i åtta år nu. Nu är det dags att ta sig ann det här och få stopp på eländet, sa Stefan Löfven.

Utrikesminister Margot Wallström berättade att FN-ambassadörerna känner att de har världens ögon på sig. Att något måste hända. Men vägen är svår.

– Vi är inte naiva och tror att allt kommer lösa sig här idag, i Backåkra. Men vi kan erbjuda en härlig miljö för mötet och lite mer tid för dem att ta till sig de ämnen vi ska behandla, sa Margot Wallström.

Vid det uttalandet log Stefan Löfven och skakade instämmande på huvudet.

Behövs reformer

Generalsekreteraren Antonio Guterres har tidigare uttalat sig om att FN måste reformeras. Med mer fokus på människor än byråkrati och snabbare resultat. Reformer var en av sak som säkerhetsrådet talade om idag.

– Vi har pratat om reformering om FN. Jag upplever ett starkt stöd för generalsekreterarens ambition att reformera FN – både det gäller det fredsbevarande arbetet och utvecklingsarbete och annat. Frågan om Syrien var givetvis uppe också. Det finns uppriktig önskan att komma samman, sa hon.

Eftersom mötet på Backåkra är ett informellt arbetsmöte tas inga beslut. Men situationen i Syrien ger mötet tyngd. Här ska förhoppningsvis tankar för hur konflikten ska lösas ta form.

Det blev tydligt när FN:s Syriensändebud Staffan De Mistura blixtinkallades. Han tar flyget från Moskva, där han enligt uppgift till SVT diskuterat situationen i Syrien, och ansluter till Backåkra under söndagen.

– Han kommer imorgon. Han kommer med det senaste i hur den politiska processen har gått, sa Margot Wallström om syriensändebudet.

Syriens tragedi i 5 siffror 00:31