Flera flygplan träffade av blixten

Foto: Skärmdumpen från flightradar24.com visar SAS-planets väg tillbaka till Arlanda efter blixtnedslaget kort efter start.
NYHETER

Med fem minuters mellanrum slog blixten ner i två SAS-plan.

Det första var på väg till Luleå, det andra till Umeå - båda fick vända och flyga tillbaka till Arlanda. 

– Det var en rejäl smäll vid vingen där jag satt, säger en passagerare.

Eftermiddagens åskovädret har drabbat flygtrafiken hårt. Mellan 300 och 350 plan har enligt Luftfartsverket på ett eller annat sätt berörts. Plan har fått dirigeras om, fått vänta i luften eller blivit försenade efter att ha väntat på startbanan.

– Det har varit en riktig urladdning. Skiftledaren på kontrollcentralen i Stockholm beskriver det som en av de absolut tuffaste dagarna de har varit med om. Personalen har ansträngt sig till det yttersta och gjort ett mycket bra jobb, säger Carl Selling, kommunikationsdirektör på Luftfartsverket.

Fick vända kort efter start

Två SAS-plan fick vända efter att ha träffats av blixten under eftermiddagen. Det första, av modell Boeing 737, var på väg till Luleå och hade 110 personer ombord. Planet lyfte från Arlanda kl 15.00.

– Blixten slog ner 10 till 15 minuter efter starten, säger Elisabeth Manzi, presschef på SAS.

Piloten beslutade då att vända tillbaka till flygplatsen.

– Det är där vi har vår tekniska kompetens för att undersöka vad som har hänt, säger Elisabeth Manzi.

Det andra, också en Boeing 737, lyfte från Arlanda ungefär samtidigt med destinationen Umeå. Även det planet fick en kort tid efter start vända och flyga tillbaka till Arlanda. Ombord fanns 120 personer.

– Det visade sig att två plan som startade samtidigt drabbades av exakt samma sak, säger Elisabeth Manzi.

Hörde en smäll

En passagerare som befann sig på planet till Umeå beskriver händelseförloppet:

– Det var en rejäl smäll vid vingen där jag satt. Sedan blixtrade det till runt planet, det var ingen tvekan om vad som hade hänt.

Henrik Strömberg, 21, var en av passagerarna ombord på planet på vägen mot Luleå. Enligt honom sa piloten att blixten hade slagit ner i främre delen av planet.

– Allt gick väldigt fort. Jag tittade ut genom fönstret och mitt i allt så slog det till som ett ljus. Sen hörde man en smäll som lät som att något metalliskt gick sönder, säger Henrik Strömberg.

Han säger att kabinbesättningen och piloten skötte sig bra och informerade om vad som hade hänt.

– De flesta av passagerarna var ganska lugna, men så klart var man orolig, säger han.

Inspekterar planet

Passagerarna på båda planen fick byta till ersättningsplan som efter runt två timmars försening kunde landa i Umeå och i Luleå.

Planen som träffades av blixten ska nu inspekteras av flygbolagets tekniker.

– De har förts in i hangaren för inspektion. Då undersöker man hela planet för att se vad som har hänt, säger Elisabeth Manzi.