Snart kan Arafats kropp undersökas

NYHETER

Änkan gav klartecken till forskare att öppna graven

Tv-kanalen Al-Jazeera avslöjade att Yassir Arafat kan ha giftmördats med radioaktivt polonium.

Nu ska den palestinske ledarens lik undersökas - i jakten på en förklaring till det mystiska dödsfallet.

Den palestinska ledarens kvarlevor finns bevarade i ett mausoleum i Ramallah på Västbanken.

På fredagen fick ett schweiziskt labb klartecken av Arafats änka Suha Arafat att undersöka kroppen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Halveras snabbt

Men tiden är knapp, enligt experterna.

– Det är en fråga om veckor, inte månader, spårbarheten för polonium halveras var 138:e dag. Det har inträffat 20 gånger sedan Arafat dog 2004, säger Darcy Christen, en av de schweiziska experterna.

Enligt AFP har undersökningen av Arafats kropp godkänts av palestinska myndigheter.

Höga halter

Det var i juli som misstankarna uppdagades om att Yassir Arafat kan ha giftmördats. På uppdrag av tv-kanalen Al-Jazeera analyserade Institut de Radiophysique i schweiziska Lausanne spott-, urin- och blodprover som togs när Arafat låg inför döden på ett sjukhus i Paris.

Resultaten var häpnadsväckande: I kvarlevorna fanns det höga värden av polonium-210 - samma radioaktiva ämne som dödade den ryska agenten Alexander Litivinenko i London 2006.

Likadant var det i de kläder och ägodelar som lämnades in till forskningsinstitutet av hans änka. På en del av proverna var halterna av polonium-210 tio gånger högre än normalt.

Kämpar för utredning

Yassir Arafat dog hastigt i Paris den 11 november 2004. Innan sin död drabbades han av diarréer, kräkningar samt tappade i vikt. Bara några veckor tidigare hade han varit fullt frisk. Hans död orsakade omfattande spekulationer - bland de föreslagna dödsorsakerna finns förgiftning, cancer och till och med AIDS.

Efter Al-Jazeeras avslöjande har Arafats änka Suha Arafat kämpat hårt för att få till stånd en mordutredning.

– Min man dog på ett underligt sätt. Det finns tecken som leder en att tro att han blev förgiftad, säger hon till den franska tidningen Le Figaro.