FN: Iran kan ha försökt utveckla kärnvapen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Iran kan ha försökt utveckla kärnvapen.

Det avslöjas i en ny rapport.

FN:s organ för atomenergi (IAEA) känner "stark oro för möjliga militära dimensioner i Irans kärnkraftsprogram", skriver man i rapporten och hänvisar till information som generellt bedöms vara trovärdig.

Uppmanar till samarbete

– Informationen indikerar att Iran har genomfört aktiviteter som är relevanta för att utveckla en atombomb, skriver IAEA.

FN-organet uppmanar Iran att omedelbart samarbeta med IAEA.

IAEA uppger att "aktiviteterna pågick i ett strukturerat program fram till 2003– och att viss aktivitet fortfarande kan pågå".

Stormakterna och de regionala aktörerna väntade med spänning på rapporten, som är den senaste redogörelsen över Irans misstänkta kärnvapenprogram.

Atomenergiorganet hänvisade till över 1 000 sidor av information som visade att Iran arbetat med att "utveckla en inhemsk design av ett kärnvapen – där man även hade provat flera komponenter".

Omedelbar reaktion

Reaktionen från Ryssland var omedelbar:

"Ryssland är djupt besviken och förundrad över att rapporten har förvandlats till en källa till anspänning över de problem som är kopplade till Irans atomenergiprogram" uppger det ryska utrikesdepartementet i en kommentar.

USA förbereder sig på att införa sanktioner mot Iran om de inte svarar informerar om sina ambitioner med kärnvapnen. USA förnekar att militär aktion är aktuell.

IAEA:s uppgifter indikerar att Iran har försökt utveckla egna kärnvapen och testat komponenter. Dessutom ska Iran i hemlighet både ha samlat information om kärnvapen och försökt utveckla sätt att skaffa kärnmaterial.

Vissa av aktiviteterna kan visserligen tjäna både civila och militära syften men andra är enligt rapporten "specifika för kärnvapen".

TT

Publicerad: