Nyheter

Reinfeldt: I Sverige sänker vi inte löner

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

"Jag tror helt enkelt inte på den här idén"

Moderaternas Fredrik Reinfeldt tror inte på idén om sänkta ingångslöner för ungdomar. Det gör Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP).
Moderaternas Fredrik Reinfeldt tror inte på idén om sänkta ingångslöner för ungdomar. Det gör Annie Lööf (C) och Jan Björklund (FP).

Frågan om ungdomsarbetslösheten splittrar regeringen.

C och FP vill sänka ingångslönerna för ungdomarna – men statsministern tänker uppmana moderata kommunpolitiker att rösta nej.

– I Sverige sänker vi inte löner, vi höjer dem, säger Fredrik Reinfeldt (M) till Dagens Nyheter.

Centerpartiet och Annie Lööf har länge förespråkat lägre ingångslöner för ungdomar som ett vapen mot ungdomsarbetslösheten.

Vill se andra metoder

Nyligen gick Jan Björklund (FP) ut och stödde idén. Han uppmanade landets 100 största kommuner att ta täten och införa så kallade ungdomsavtal för de som är under 23 år. Enligt dessa avtal skulle ungdomarna få 75 procent av lägstalönen.

Men statsminister Fredrik Reinfeldt är emot förslaget. I en intervju i Dagens Nyheter i dag säger han:

– Moderaterna centralt förordar inte lönesänkningar. Vi förordar högre löner och andra metoder för att sänka trösklar för grupper som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Enligt Reinfeldts resonemang borde den sänkta arbetsgivareffekten gett större effekt om det var så att det var lönerna som var roten till problemet.

"Löner man kan leva på"

Nu uppmanar statsministern moderaterna i de 100 största kommunerna att rösta nej till Jan BJörklunds förslag om ungdomsavtal.

– Jag tror helt enkelt inte på den här idén, säger Fredrik Reinfeldt till DN.

Den största arbetslösheten finns enligt statsministern bland unga som fötts utomlands.

– Eftersom jag tror på att vi behöver vara fortsatt öppna, eftersom jag tror på att om vi får fler jobb så säkrar det också vår egen välfärd, så kommer vi behöva jobb som är lite mindre kvalificerade för de grupper som inte levt de perfekta liven eller inte pratar den perfekta svenskan, säger han.

– Bra, schyssta villkor ska råda. Det ska vara löner man kan leva på.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Meds

Publisert: