Så vill Vänsterpartiet förbjuda vinstuttag i välfärden

Kommer att kräva att flera lagar skärps

Vänsterpartiet har tagit fram en modell för att reglera vinstuttag i välfärden. Jonas Sjöstedt hittade inspirationen till modellen bland annat i Norge.
Vänsterpartiet har tagit fram en modell för att reglera vinstuttag i välfärden. Jonas Sjöstedt hittade inspirationen till modellen bland annat i Norge.

Vänsterpartiet har tagit fram en modell för att förbjuda vinster i välfärden.

Vinner man valet 2014 kommer man kräva att flera lagar skärps.

– Allt fler kommer över på vår sida. Vi kan absolut vinna den här frågan, säger partiledaren Jonas Sjöstedt (V).

Att Vänsterpartiet är emot vinster i välfärden är ingenting nytt. Men när partiet höll presskonferens under sin dag i Almedalen avslöjade man att man nu tagit fram en modell för hur det hela ska gå till. Inspirationen kommer bland annat från Norge.

– Vi har gjort det genom att förslå lagstiftningsändringar som gör att de företag som är verksamma inom välfärden måste återinvestera de vinster de gör så att vi slår vakt om varje skattekrona. Pengarna ska gå till personal och kvalité, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Omdebatterat

Frågan om vinstuttag har varit en av de mest omdebatterade de senaste månaderna, efter att flera skandaler på privata äldreboenden har avslöjats. Med V:s förslag blir vinstuttag omöjligt. Pengarna måste i stället sparas eller återinvesteras.

Inte alltid dåliga

Enligt V-ledaren är det inte så att hans parti tycker att privata företag inom välfärden alltid är dåliga.

– Nej, inte alltid. Det är viktigt att slå fast att många privata företag som har en vårdidé eller en pedagogisk idé, de kommer att vara kvar. Det var därför de var där från början. Men de som bara är där för att göra vinst på våra skattepengar, de kommer nog att vara mindre intresserade, säger han.

Lagar måste ändras

Modellen innebär att flera lagar måste förändras. V:s mål är att det måste finnas ett beslut från kommunen, landstinget eller staten för att en privat aktör ska få etablera sig. Det skulle leda till att LOV, lagen om valfrihetssystem, slopas, precis som delar skollagen och hälso- och sjukvårdslagen.

– Över 80 procent av svenskarna är emot vinster i välfärden. Det finns ingen rätt för privata utförare att ta sig fri tilldelning av skattepengar. Vinsterna i de riskkapitalbolag som nu expanderar i välfärdssektorn är skyhöga. De beräkningar som vi sett innebär att man får ut åtta miljarder kronor per år, det motsvarar 20 000 arbetstillfällen, säger Sjöstedt.

Byta till annan bolagsform

De företag som redan är etablerade i dag ska ha möjlighet att finnas kvar, men då måste de byta till en annan bolagsform som gör att de inte kan ta ut vinst.

– Det är en bolagsform som har ett tydligt vinstbegränsande syfte. Det möjliggör att man kan få bankränta på det kapital man har insatt, men inte mer, säger V:s vice ordförande Ulla Andersson.

Ställning mot vinster

Nyligen tog LO ställning mot vinster i välfärden medan Socialdemokraterna är splittrat i frågan. Enligt Jonas Sjöstedt kommer dagens förslag bli något man driver mycket hårt efter en eventuell valseger 2014.

– Vi ser med stort intresse att vi får allt mer vänner i det här. Vi kommer göra det här till en valfråga. Vinner vi valet 2014 så kommer det här att bli en huvudfråga vi kommer driva mycket hårt i regeringsförhandlingar. Vi kan vinna det här.

Publisert: