Nyheter

Svensk man häktad på Cypern

NYHETER

En 24-årig svensk man har häktats på Cypern, och förhörs av cypriotisk polis då man misstänker att han kan ha haft planer på en attack mot israeliska turister på ön, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Svenska UD bekräftar att mannen frihetsberövats den 7 juli, och att han efter förhandling under fredagen hålls häktad i sju dagar, innan ny häktningsförhandling hålls.

– Vi kan bekräfta att en 24-årig man av utländsk härkomst har gripits för specifika, allvarliga brott, och nu är i förvar på domstolens begäran, säger Andreas Angelides, talesman för polisen till cypriotiska Sigma TV.

Enligt tv-kanalen har mannen svenskt pass och är av libanesisk härkomst, och ska ha bevakat hur israeliska turister rört sig på ön. Enligt tidningen Phileleftheros ska mannen ha försökt definiera platser där många israeliska turister rör sig, och intresserat sig för vilka bussar som turisterna använt.

Fått juridiskt biträde

Den svenska ambassaden i Nicosia följer ärendet och mannen har fått ett juridiskt biträde, enligt UD:s presstjänst.

En cypriotisk regeringskälla säger till Reuters att mannen kunde gripas efter uppgifter från flera utländska underrättelsetjänster.

– Det är inte klart vad, eller om det funnits ett mål på Cypern. Det är under utredning, säger källan.

Israeliska diplomater har flera gånger de senaste månaderna varit föremål för bombattacker, som enligt Israel utförts av Iran och dess bundsförvant libanesiska Hizbollah.

Mossad-deltagande

Befann sig på turistort

Enligt tv-kanalen Sigmas hemsida ska mannen ha rest till Cypern för att planera och iscensätta ett sprängdåd mot ett flygplan eller en buss.

Israeliska medier skriver att mannen i förhör erkänt att han är medlem av Hizbollah samt att underrättelsetjänsten Mossad deltagit i gripandet eller förhören.

TT

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter