Dömda våldtäktsmän stöttas i sociala medier

avOskar Forsberg

NYHETER

Nu har det hänt igen - flera delar av samhället tar en dömd våldtäktsmans parti och misstänkliggör brottsoffret.

En stödgrupp för den dömda mannen på Facebook påstår, trots fällande domar, att våldtäkten aldrig inträffat.

En ung kvinna utsattes för en grov våldtäkt på Jokkmokks marknad natten mot den 5 februari, 2011. Hon blev väckt och fasthållen av en man medan en annan förgrep sig på henne. Efter den fullbordade våldtäkten våldtog de båda männen ytterligare en kvinna på samma sätt.

Dömdes till fängelse

Senare under dagen greps de två misstänkta gärningsmännen och efter några månader dömdes de båda till fyra års fängelse för grov våldtäkt. Hovrätten för övre Norrland skärpte senare straffen.

Men trots de fällande domarna och att hovrätten bedömer att männen ”utom rimligt tvivel” är skyldiga, ifrågasätts processen av flera inflytelserika personer i en Facebookgrupp.

Sveriges radios sameradio rapporterar att flera myndighetspersoner i Norge är medlemmar i Facebookgruppen. Bland annat anställda på sametinget och poliser. Även en person från kommunledningen i Kautokeino är medlemmar i gruppen.

"Känner anhöriga"

Sylvia Blind, ordförande i Jokkmokk sameförening är med i gruppen. Hon uppger för Sameradion att hon tror att männen talar sanning.

– Jag är med där för att jag känner personer som är närstående till en av dem, säger hon till Sameradion.

Historien är snarlik fallet om flickan som blev våldtagen på en skoltoalett i Bjästa utanför Örnsköldsvik för två år sedan. En historia som SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade.